Полезни съвети как да инсталираме компютър с принтер

Много често времето ни притиска, а домашната или офис техника изисква бърза и адекватна намеса. Ето, защо е важно сами да умеем някои техники в поддръжката, ремонта или инсталирането на компютърна техника. Така например ако имате компютърен принтер, който не работи, важно е да обърнете внимание на време къде може да се корени проблемът.

Независимо какво е принтер устройството, дали става дума за лазерни и  мастиленоструйни принтери има известни похвати, по които може всеки да се води.

Много вероятно е той да е в не инсталираните устройства на софтуера. Ако сте загубили компактдиска за вашия принтер, можете да изтеглите драйверите за принтера и да използвате драйвери, за да инсталирате на принтера веднага и сами. Свързване на принтера към компютъра – това може да стане, чрез USB  на принтера към компютъра или чрез използване на USB кабел, паралелен кабел порт или SCSI кабел. За целта захранващия кабел към електрическата мрежа има важна роля. Днес, повечето компютърни принтери боравят с помощта на USB кабел.

Съвет: Ако принтерът е мрежов, свържете го с безжична мрежа или на RJ-45 връзката.

Настройка на принтера и инсталиране на софтуер – всеки принтер трябва да дойде със софтуера, използван за инсталиране на принтера в Windows или вашата операционна система. След всичко, което е включено, включете компютъра.

Поставете компактдиска, получен с принтера. Ако CD-то не се стартира автоматично, отворете My Computer, щракнете двукратно на CD устройството, след което щракнете върху Setup или инсталационния файл. Ако сте изтеглили настройките, стартирайте сваления инсталационен файл.

Следвайте инструкциите за инсталиране и след като приключи вашият софтуер вече ще е изцяло инсталиран.

Тествайте принтера да се уверите, че работи – инсталирането на принтер става с помощта на водачите.

Ако искате само принтера да бъде инсталиран и никоя от допълнителни софтуерни програми, можете да инсталирате само драйвера за принтера. Това може да стане в няколко стъпки:

Съвет: разположението на принтерни драйвери и софтуер е на страницата на драйвера към самия принтер.

На следващо място, имате избор на инсталиране на локален или мрежов принтер. Ако принтерът е свързан към компютъра изберете Local принтер, свързан с този компютър и щракнете върху Next.

Когато бъдете подканени за местоположението на драйверите за принтери, отидете до директорията на вашите водачи или го насочите към компактдиска на принтера.

Тестване на принтера – след като принтерът е инсталиран, можете да използвате Windows, за да отпечатате страница на автотест, за да спомогнете проверката, че принтерът работи.

Потребителите на Microsoft Windows могат да кликнат на Start, Setting, и Control Panel. Кликнете два пъти върху Принтери и печатащи устройства на иконата Fax.

След това щракнете с десния бутон върху принтера, който искате да тествате и изберете „Свойства“. Ако не виждате своя принтер, значи принтерът не е инсталиран.

В прозореца Printers Properties, щракнете върху бутона Print Test Page.

Ако принтерът разпечатва пробна страница, то значи вече е инсталиран и настройката е правилна. Все пак, ако не можете да печатате значи има друг проблем. Проучете всички възможни технически характеристики на вашите компютърни устройства или се обърнете към специализирано лице за помощ.