Как се почита Святата нощ – Коледа по света

Рождество Христово е най-почитания християнски празник. Той е честван повече от 2 хил, години, а за дата на празника в Запада е отредена 25 декември, на Изток 7 януари. Празникът е тачен от милиони хора по цял свят, а на него малки и големи си дават сметка за постигнатото, дават и искат прошка и отправят поглед към бъдещето изпълнен с повече вяра и надежда.

Рождество Христово или Коледа често е свързван и с Нова Година. В много страни съществува понятието „коледна ваканция“.

Спазват се множество традиции от празничното коледно дърво, до погачите с късмет от подаръците в Святата нощ до почивката, по време на която децата са ваканция, а възрастните в празнични дни.

[bctt tweet=“Навсякъде реят множество празнични светлинки, коледни украси, чува се коледна музика и цялата атмосфера е изпълнена с коледния дух.“]

Ето, как се празнува Коледа по света и в различните краища на земното кълбо:

Витлеем – там се е родил Божият син и затова приготовленията започват много по от рано. В Палестина пристигат мюсюлмани, палестински християни и араби от цял свят, за да покажат уважение към християните. Интересно е отбелязването на Рождество христово в Елеонската планина из цялата местност се носи музика, светят милиони свещички и всички десетки хиляди хора случат службата от храма.

Австрия – домовете на жителите на Австрия се украсяват със специални коледни венци с по 4 свещички. Всяка една неделя преди Коледа се пали по една свещичка, а на самата Свята нощ последните две. Коледни базари има из цялата страна, магазини и улици са пищно разкрасен, а традиционни храни и напитки са – червеното вино, сладкишите и печени кестени.

Англия – на Коледа англичаните посещават родителите, разменят си подаръци, разглеждат семейни снимки. Празничната трапеза за Коледа включва чай и бренди, коледен пай с различни предмети. От тях пръстенът означава сватба; монетата е знак за богатство; подковата – късмет. Домовете се украсяват богато с клонки джел, имел. Пърявият е знак за изобилие, а вторият за благородство и гостоприемство.

Аржентина – аржентинците ходят на гости в празничната нощ. Точно в 10 часа сядат на трапезата, а там задължително присъства традиционната аржентинска салата ensalada rusa, кокошка, аржентинско асадо и шампанско. Палят се фойерверки и се пукат балони

Армения – за тях Рождество христово се празнува на 6 януари. Тогава арменската църква отбелязва раждането на Божия син. На утринта на 7 януари се изнася литургия за Светото Кръщение и се освещава с вода. Празничната трапеза включва риба, червено вино, пилаф от ориз, стафиди. На следващия ден всички спят до късно, ходят по пижами до обяд, дояждат храната от коледната нощ, а за вечеря сервират агнешко бутче.

Германия – по стара традиция в Германия на 11-ия месец от годината на 11-ия ден от него в 11-ия час започват приготовленията за Святата нощ. По улици и площади се стичат хора, които пеят и танцува. За децата започват сладките календарни дни, когато шоколадови бонбони изобилстват до самия 24 декември.  В Германия е прието да се подарява коледна звезда, внесена от Мексико. Понякога за заместител на Коледната звезда се разменя червена четирилистна детелина с пожелание за здраве и късмет. С отделни части като Бавария се носят и маски, правят се маскаради, всичко в духа на Коледа.

Дания – тук празниците за Коледа започват през ноември. Традиционна е сладката тъмна бира, а навсякъде се носят аромати от сладкарски изделия богати на джинджифил, кардамон, канела и карамфил. Празничната трапеза съдържа още бадеми, а украсата е от коприна, червени сърца и множество гирлянди. На големи обществени места се поставят коледни елхи. В деня на Рождество христово се пече хляб с форма на глиган, приеман за свято животно.

Япония – въпреки, че в тази страна малко са християните, то Коледа също се празнува. Традицията в Япония повелява да се пали слама и да се окачва на високо. Това според вярванията на местните гонело злите духове. Я страната Япония Хотеи-ошо е познатия ни Дядо Коледа. Той носи подаръци и радва децата. Традиционното меню за Коледа в Япония включва студени блюда, ориз, варен боб, бамбук, гъби и саке.