5 любопитни неща от ръководството на скиора за полезно каране на ски

„За любителите на ски, които владеят спускането по всякакъв сняг се разкрива чудесен свят, в който природата е сценограф, гост, режисьор“…така пише в книгата на Молан Мавер, „Да караш ски с удоволствие“.

Истинското каране на ски може да е вълнуващо и приятно изживяване, а не досадно упражнение около препълнения влек.

Според известния автор, няма правилен начин за каране на ски, нито много варианти и избори. Начинът е само един, а той е да стъпиш върху ските и да се пуснеш в долината, а всяка техника, която владееш ще е от полза за поредица от емоционални изживявания.

Малко са онези спортове, които имат така дълга история, както пързалянето на ски. В миналото ски за сняг са се ползвали от ловците, за да могат да преминават лесно по дълбокия сняг. Думата ски, произхожда от Исландия и буквално значи парче дърво или обувки за сняг. За най-старите ски е известно, че са изработени от животински кости. Най-известен в ски пързалянето е норвежецът Сондре Норхайм. Неслучайно името му е свързвано и с прякора „бащата на ските“. В XIX в. той конструирал ски, а първото организирано състезание е проведено през 1866 г. в днешен Осло (Кристияния).

Ски за деца – според професионалистите по обучения по ски каране на деца, възрастта за такова е веднага след прохождането. Колкото е по-малко детето, толкова у него не е заложен страха към падането. Най-добрата тренировка преди записване на детето на ски е времето у дома, свързано с упражнения като теглене, бутане, влачене, спускане по наклон. Най-ефективен начин за научаване на децата на ски каране е в ски училище. За професионално и сериозно изучаване на този зимен спорт се препоръчва шестгодишната възраст.

Подготовка около ски каране – тук от значение е както подходящата екипировка, така и техниката на управление, така и физическата подготовка. Съществуват няколко типа:

Силова тренировка със ски – включва укрепване на мускулатура на краката. Това се прави със скокове и множество повторения.

Тренировка за издържливост – за да се тренира издържливостта е важно продължителното тичане с промени в темпото и колоездене.

Упражнения за равновесие на ски писта– тренират баланса по време на спускане. Най-важното тук е гъвкавостта, а за нея трябва да се работи поне две седмици преди самото каране на ски.

Писти за ски – на всяка уредена за ски писта има маркировка за степента на трудност. Така например:

Бяла ски писта – така наричат пистата за деца. Тя е с лек наклон и е идеална за начинаещи скиори.

Синя ски писта – това е т. нар. семейна писта, където могат да карат, както родителите, така и децата, така и баби и дядовци.

Червена ски писта – тя е по-стръмна и е предназначена за по-опитни скиори.

Черна ски писта – тя е с най-голям наклон и е подходяща само за опитни скиори, които търсят адреналин, емоция и предизвикателства.