Отглеждане на Красула

Отглеждане на Красула

Отглеждане на Красула

За любителите на градинарство и домакините, които харесват да отглежда стайни растения, Красула не е капризно цвете. Това я прави изключително предпочитана в домашни условия.

Красула има и други имена, някои от които са Дебела Мара или Дърво на живота. Една народна приказка разказва, че ако в дома има Красула, тя ще брани семейството от несгоди, проблеми и нещастия.

Латинското наречие за Красула е Crassula ovate. Някои от водещите отличителни черти в отглеждането й са:

От къде произхожда Красула

Тя не е сред претенциозните цветя, родната й страна е Южна Америка, а семейството, от които произхожда са восъчноподобни, известни и като Crassulaceae. Целият род включва към 1000 вида.

Най-популярни видове и техните характеристики

Красула арбуресценс се откроява с големи, гладки и покрити с восък листа. За възрастните растения е характерно, че стъблото има дървовидна структура и здравина. Докато цъфти всяко разклонение образува реснички и белезникави цветчета. Това растение не е капризно към почва. Позволява лесно насаждане, а в топли летни условия, само, чрез забодено едно клонче в пръста, прихващането му може да се извърши до 3 седмици. За Красула ликоподиойдес е с типично дребно, тъмнозелено и заострено листо. Наподобява плетен кордон. Расте бавно и през лятото харесва сенчести места.

Местоположение на Красула

Дървото на живота обича отглеждане по слънчеви места, но не на пряка светлина или както споменахме вече шарена сянка. В летните дни трябва да има сенник над него, а от ранно през май може да се изнася и на вън. При ранното есенно захлаждане се нуждае от специална грижа и конкретно топло и заветно място.

Каква температура обича

Целогодишно Дебела Мара предпочита температура от 15 и не повече от 25 градуса. Зимата около 15 градуса са идеални за нея. В домове апартаменти, отоплявани на парно, Красулата не може да вирее.

Колко често се полива

Дървото на живота се отглежда без много вода. В зимните и мразовити дни е най-добре да бъдат изключени поливанията. Всичко това се дължи на месестите и много сочни листа, които лесно могат да замръзнат или изгният.

Размножаване на Красула

Листни или връхни резници са начините за размножаване на Красула. В пролетния период се отглеждат летораслите, а в есента в торфно-пясъчен смес се засаждат. Засаждането става в почвена смес, а кресулата се пресажда на две години.