Отглеждане на Кротон

Отглеждане на Кротон

Отглеждане на Кротон

Ако сравним две растения Кротон, може да ни изглеждат напълно различни по краски и форма на листа. Когато се загледаме в тях по-обстойно ще научим, че се касае за същото растение.

Кои са спецификите и характеристиките на Кротон, представяме в настоящата тема:

Откъде произхожда Кротон

Далечна Индия е родината на това растение. В естествено състояние и условия, то се среща в Цейлон и Полинезия. Поради ярката краска в зелено, жълто, оранжево, червено, кротонът е сред любимите растения на всеки дом. Кодиеум е най-разпространен вид като Вариагатум пиктум.

Какви условия обича

Това растение обича силна слънчева светлина и висока влажност на въздуха, а тя е до 80%. Нужна е и по-обилна светлина. Подходящите условия на отглеждане правят цветето с дебели и плътни листа, жилави и твърди, а ярките тонове са признак на добре положени грижи. В студените дни, най-подходящата среда за развитието му е в оранжерия.

Подходяща температура

Най-добре вирее на 18-20 градуса. В зимният сезон температурата не бива да е по-малко от 16 градуса.

Колко вода да даваме на растението

Поливането се извършва, когато горният пласт на саксията е засъхнал. По върховете на листата на Кротонът може да се образуват кафяви оттенъци. Зимата поливането трябва да намалее, а когато се извършва да е с хладка вода. За прекалено сух въздух се ползва пулверизатора за освежаване.

Кога се пресажда Кротон

Най-подходящ период на пресаждане се смята пролетта. Пресаждане на Кротон се прави, когато саксията е вече малка и корените са притиснати на дъното.

Как се размножава Кротон

Със стеблени резници се размножава Кротонът. Най-подходящ период е пролетта, а времето трябва задължително да е топло. Може да се ползва хормон на вкореняване по време на размножаването му.

Подхранване на цветето

Кротонът се нуждае от постоянно подхранване и микроелементи. Това се прави един път месечно. Той допринася за яркостта на листата и многолистието.