Отглеждане на Еписия

Отглеждане на Еписия

Отглеждане на Еписия

Еписия е екзотично растение, което се отглежда в саксия и у дома. С нея може да се разкрасява подобаващо верандата и интериора на помещенията.

Добре е да се предвиди и факта, че Еписията е капризно цвете и отглеждането й е свързано с много грижи. Ето и една част от предпочитанията й:

Откъде произхожда Еписия

Красивото и ефективно растение произхожда от Коста Рика, а семейството му е Геснериеви. В естествен вид се среща по тропиците на Америка.

Къде да разположим Еписия

В зимните условия, Еписията обича пряка светлина и много топлина. В домашни условия изисква допълнително осветление, за да вирее нормално. Лятото за отглеждането й е подходяща шарената сянка.

Каква температура обича растението

Най-подходящата температура за отглеждане на Еписия е умерената такава. Тя не бива да трябва да е под 16 градуса, а лятото да варира около 20 и 25 градуса. Рязката смяна на температурата повлиява пагубно на растението.

Поливане

Филтрираната вода е подходяща за Еписия, както и стайната температура. Поливането изисква да е умерено и да се прави, чрез саксия и подложка. В случай, че почвата не е изсъхнала изцяло не бива да се полива допълнително. Когато водата в купичката му застои, трябва да се отлива, за да не загние коренът. Директно пръскане на листата не е желателно, а и често допринася за образуване на петна.

Предпочитания на Еписия

Растението се развива най-ефективно в смес от почва. В нея трябва да има съставки на торф, чимова, листовка, пясък и пръст. Лято и пролет трябва да се обогатява с различни минерални торове.

Как цъфти

Периодът на цъфтеж е от пролет до късна есен. Цветовете й са в бяло, червено или синьо.

Как се размножава Еписията

С вкоренени издатини и стъблени резци се размножава Еписията. За да се зароди ново растение е нужно да се засади директно в почвата с лека смес. Важни са влагата, въздуха и температурата.