Дайкон – вкусна страст в градината

Дайкон

Дайкон – вкусна страст в градината

Ако обичате растенията, също колкото и вкуса на свежата салата, то предлагаме ви полезен вариант да отгледате в саксия японска ряпа Дайкон.

Известна под названието Дайкон, тя може да превърне градинарството и почитането на зеленчуци в традиция и приятно занимание.

Дайкон – как изглежда и за какво служи

Навярно вече знаете как изглежда Дайконът, въпреки, че в магазините за храни и по плод и зеленчуковите павилиони, не сте обръщали внимание на названието й. Тя е по-дълга и бяла. На дължина достига 40 см, а в диаметър може да отбележи завидната за нашенската й представителка, червената ряпа големина от 10 см.

Дайконът може да се намери в изцяло снежнобяла покривка или с леко розовееща кора. В челната част е зеленикава. Месестата част на дайкона е сочна, кореноподобна и притежава освежаващи качества. Наред с приятния вкус японската ряпа има и множество лечебни свойства, които се дължат на богатото съдържание от витамини, минерали, глюкозиди, фитонициди и пектин.

Този зеленчук подобрява храносмилателните функции, спомага за обмяната на веществата, понижава холестерола.

Специалистите по градинарство съветват Дайконът да се отглежда, спазвайки няколко изисквания за него. Те са

Месторазположение на Дайкон

Този зеленчук обича пряката слънчева светлина.

Засаждане на японска ряпа – най-подходящи са месеците юли и първата половина на август месец.

Процес на засаждане на дайкон

Растението се засажда в добре почистена от едри остатъци почва и на дълбочина 20 см. За целта се правят лехи с ширина от 1,5 и 2 м. Семената се засяват на разстояние от 50 см. едно от друго, а нужната дълбочина е от 1,5 до 3 см. Когато се заравят семената на Дайкона, почвата леко се стъпква и се полива. Растението пониква след една седмица, а когато се натрупат повече листа се намаляват, чрез откъсване. В процес на зреене се разреждат растенията на разстояния от 25 см.

Отглеждане на Дайкон

С отглеждане на Дайкон в градината или на двора не само ще освежите асортимента, но и ще си осигурите вкусен зеленчук на трапезата, богат на много ценни минерали.

Ето и какви цветя не трябва да отглеждате у дома: https://www.interpolezno.com/kakvi-tsvetya-ne-tryabva-da-postavyate-u-doma.