Отглеждане на Бровалия

Бровалия, Browallia, Бровалия, отглеждане на бровалия, разтеж на бровалия, размножаване бровалия, произход на провалия, декоративни саксийни цветя бровалия

Browalliq е латинското име на декоративното саксийно цвете Бровалия. То няма много претенции в отглеждането си, лесно е за развъждане в домашни условия и може чудесно да украси дома, ако отговорим на изискванията му

Родината на Бровалия

Южна Америка е родината на това нежно и едногодишно растение. То се отнася към семейство Картофови (Solanceae). В страната си обитава предимно тропически местности и райони.

Характерни белези на Бровалия

Листата на декоративната Бровалия са дребни, остри и обагрени в светлозелено. Има изключително фини цветове, наподобяващи звезда. На цвят е синя, бяла или лилава. Цъфти през март и до август.

Къде да разположим саксия с Browalliq

Това декоративно растение обича светлината, хладните места и проветривото. Не харесва пряката и силна слънчева светлина, по-добри за него са сенчестите и полусенчести места в горещите летни дни в градината.

Температура на отглеждане и климат за Бровалията

Подходящата температура за отглеждане на Боравия е 8-12 градуса. За да се удължи цъфтежа, увехналите листа и цветове трябва редовно да се подрязват.

Колко да поливаме Бровалия

Това цвете не обича прекаленото напояване, както и прекомерна суша. Така, че поливането трябва да се прави умерено. Желателно е водата да бъде филтрирана или да престои в съда поне 24 часа. Листата на Боравията се нуждаят от постоянно освежаване с вода.

Почва и подхранване за Бровалията

През вегетационния период почвата трябва да се подхранва и обогатява с минерални торове на всеки две седмици.

Как се размножава Бровалия

Размножаването на това красиво цвете става, чрез резници и чрез семена. За резниците е нужно вкореняване през лятото, за целта саксията се покрива са найлон. При размножаване на Бровалия, чрез семена е нужно те да бъдат засети през пролетта. Не трябва да се заравят много дълбоко в почвата.

Научете и за други стайни, интериорни и екстериорни растения от тук: https://www.interpolezno.com/интериорни-растения-и-стайни-растения.