Замисляш ли се, от какво се нуждаят децата

от какво се нуждаят децата

Със сигурност нуждите на малчугана не са спрели, нищо че е лятно, нищо, че е във ваканция и дрехите вече са му взети за новия сезон. Децата имат нужда не само от материални неща, но и от родителска грижа.

Това, което казваме и показваме на децата си, това, как се държим с тях, какво правим и с какво ги пренебрегваме се отразява пряко или косвено на здравето, физическата и психическа стабилност.

грижи за децата

Дали е добре да оставяме децата да играят, без много да ги наблюдаваме, да ги пускаме ли сами на училище и още редица въпроси, пред които е поставен всеки родител. Обратно на вълната от информация, която ежедневно ни залива, тук се спряхме на 6 неща, които в голяма степен могат да са ни от полза по време на ваканцията на децата.

Ето и тях:

  1. Казвайте често, колко много обичате малчуганите си – всеки етап от детството има начини, с които родителя трябва да показва привързаността и любовта си. Така докато детенцето е малко още може рано на разсъмване да галите гръбчето му, да го милвате или да го целувате по главичката. На порасналите деца тези неща не винаги се нравят, те стават по-раздразнителни, затворени и все някъде умислени, така, че действията, а не думите са добро решение за показване на родителската обич.
  2. Важни са правилата и ограниченията – съветват специалисти, психолози и детски възпитатели. Това, че поставяме правила на децата, не означава, че ги ограничаваме или наказваме, това е форма на възпитание, която се надгражда цял живот. Така, че не се страхувайте, че може да провокирате агресия у малчугана, като го спрете да лудее в супермаркета или в ресторанта.
  3. Споделяте с децата – според психолозите децата отгледани в семейства, където има съвместно съжителство, храненията се правят от цялото семейство, спазват се определени ритуали и заедно на моменти се участва в едни общи семейни дела, са много по-сплотени. Такива деца свикват със социалния живот, приобщават се, но винаги, когато имат проблеми навън се връщат у дома, където намират убежище.
  4. Независимостта, от която всеки се нуждае – децата стават по уверени, когато сами правят нещо. Така, че оставайте ги да пазаруват от магазина, да ходят на частни уроци или на училище сами. Само така ще се почувстват по-уверени и самостоятелни.
  5. Разговорите – специалистите за твърди и единодушни, че децата трябва да изказват мнението си. Те не само трябва да получават възможност да изразят себе си, но и да вземат сами решения.
  6. Време за игри – според психолози и педиатри, това, което в най-голяма степен липсва на децата днес са игрите на открито. Игрите с техни връстници са от значение за правилното развитие и израстване на детето, за развиване на интелекта и въображението му. Физическата активност е нужна за правилното развитие и растежа на всичко мускулни групи и костна система. Така, че ако не разполагате с достатъчно време сами да се грижите за детето и да му осигурявате ежедневната активност, то запишете го на спорт.