Какво трябва да знаем за доматения сос

домати

Засищащ, гъст и ароматен, доматеният сос никога не е достатъчен. Тъкмо сме го поставили на таблата и вече се вижда дъното на сисиерата.

Къде се крие тайната на този толкова популярен доматен сос и от къде идват родовете му!

Оказва се, че няма секретна мисия. Всичко е въпрос на добра традиция.

Корените на доматения сос идват от Италия. Страната с форма на ботуш е измислила рецептата за приготвяне на доматената храна „Сан Марсиано“.

Тя произхожда от местното помпоро, което означава „златна ябълка“. И тук нека уточним, че става дума за всички сливовидни и месести, с лесно сваляща се обвивка сортове томати, които са идеални за консервиране.

Какъв сорт се използва в производството на доматен сос днес не е толкова важен. Важно е, че доматът е мек, сладък, ароматен и има сладникаво пикантен вкус в комбинация с останалите съставки.

домати

Как да приготвим доматения сос:

Ако томовете са преминали през ренде – само при преденето на домата не се налага предварително белене. Във всички останали случаи се препоръчва стандартна процедура – парене, белене, рязане. Някои готвачи смятат, че не трябва да се маха ципата на домата, защото придава по-добър вкус, особено ако се бланшира.

Очистителни томати – няма две мнения по въпроса, че доматеният сос трябва да е без люспе. За да свалите по-лесно, накиснете за половин минута в топлата вода. След това с острата страна на нож изстържете цялата повърхностна обвивка на домата, направете малка дупка и започнете с беленето. Свалянето на люспите на домата оцвети кожата на пръстите. Така че, предвидете ръкавици, ако предстои да белите големи количества домати.

Чери томати – те са толкова популярни на пазара, че едва ли някой е чувал за тях. Често наричани черешки, тези малки домати могат да направят соса изключително вкусен. Опитайте и ти!

Зехтинът в доматения сос – най-добре е за рецептата за приготвяне на доматен сос да използвате италианското олио. Най-доброто е Exstra девица. Добавете чесън, босилек и лук, за да направите богат и плътен вкус и да придадете аромат на доматения сос.

домати

Какви добавки и подправки се влагат в доматения сос

Такива могат да бъдат чесън, червена чушка, сладка или леко пиперлива, копър, магданоз и др. Вие решавате, какво да има, а най-положителното е, че доматените сосове си приличат с всички видове риби. Ако обичате да експериментирате опитайте с хамсия. Това е любимата на италианците съставка. Подхожда с риба, свинско, телешко или бивеждо.

Основата е най-важна – важно е да се направи рано и да се съхранява в буркан в хладилника. Там трябва да престоява не повече от една седмица. Ако нямате възможност да повторите водната баня, заложете на готово доматено пюре. Лесно ще е, ако предварително сте консервирали бели томати в жълто, залети със собствен сос. След това само разбиване в блендер или с пасатор е достатъчно, за да се приготви вкусна сос от домати. За по-големите ентусиасти отстраняването на семките от соса ще бъде истинско предизвикателство. Все пак майстор готвача избира кое и как.