Какви сме, според изразяването на гняв

какви сме според изразяването на гняв

Да се ядосваш, значи да накажеш себе си за грешките на другите“ – така гласи една мъдрост, свързана с изразяването на гняв!

Как да се гневим, без да вредим на здравето си и може ли да изразим емоциите си по здравословен начин.

Предлагаме ви няколко най-често срещани прояви на гняв при различните типове характери, а вие сами преценете към кой от тях се отнасяте.

Начини за изразяване на гняв!

Липса на самоконтрол – в тази група се отнасят хората, които реагират остро и грубо на всяка отправена им и не дотам пряко обида или извършена несправедливост. Крясъци, затръшване на врата могат да доведат само до загуба на авторитет пред околните и хората, които са ви накарали да изпаднете в тази неловка ситуация. Може да ви сметнат за не наред с нервите и да помислят, че имате склонност към насилие. Мнението на психолози е, че този тип хора се срамуват след всеки скандал, изпитват чувство на вина и се упрекват, че не са постъпили по-спокойно.

Съветът на психолозите е, преди да стигнете до момента, в който сърцето започва да бие ускорено, лицето да се зачервява, а мускулите да се стягат, да поемете 10 пъти дълбоко въздух. Така поемате повече кислород, който постъпва в клетките и кръвта, освежава мозъка и успокоява хормона серотин. Когато усетите, че пулса на сърцето ви е в нормални граници помислете и какво да отговорите на човека, който ви е разгневил. Обмислете репликата си, запазете самоуважение, но без да нагрубявате другия. Не преписвайте епитети, защото това често води до обидни реплики. Помислете и как за в бъдеще да овладявате гнева си, да намалите стреса и да сте по-спокойни. Йога и медитация са изключителни при учение за самоконтрол.

Пасивно-агресивно поведение – хората, които се държат по този начин често отбягват околните, настройват останалите едни срещу други, а това води до конфронтации. Тази група хора отдава много време в размисли кои, как, кой и защо ги е наранил, в резултат стават още по-тревожни, угрижени и разочаровани.

Ако и вие сте от този тип хора, изпадащи в пасивно-агресивно поведение, то най-вероятно мислите и че не бива да изпитвате силни емоции. Задайте си въпроса, вие как ще реагирате ако сте в ответната страна и не го правете ако не ви харесва.

Ако се плашите да признаете, че сте обидени, репетирайте разговора с човека, който е нанесъл обидата сами и пред огледалото. Първо обяснете, каква е вашата цел – да запазите отношенията или да изгладите недоразумението. След това обяснете вашите чувства в момента на обидата.

Отказ от реакция – хората, които реагират по начин, който не може да се разбере за никого и тайничко прикриват емоцията си, крият най-голям риск от това да се разболеят. Такова поведение води до загуба на самочувствие, а реакцията е в резултат неспособност да се погрижим за нуждата си. Това води до депресия, потискане на гнева и покачване на тревожността, те от своя страна са сигурни предпоставки за сърдечни заболявания и храносмилателни проблеми.

какви сме според изразяването на гняв

Съветът на специалистите е да не криете страховете си. Честото бягство от решение на проблема е именно в това. Анализирайте опасенията си, така ще може много по-лесно да се преборите с конкретната ситуация. Научете се всеки ден по малко да тренирате неотстъпчивостта в поведението си, като ясно се аргументирате. С времето ще може да се справяте по-добре в подобни ситуации на моментен гняв, без да се налага да ги прикривате.

Директен подход – тази група хора не се притесняват да приемат обидата и да признаят, че ги е засегнала. На тях, за разлика от останалите групи им е нужно време за реакция. Те не бързат, а искат да намерят най-добрия вариант за решаване на проблема. Стремят се реакцията им да е конструктивна, уважителна и разумна. Такова поведение се приема за най-зряло и показва, че хората способни да го владеят умеят, еднакво добре да зачитат чувствата на околните и да уважават себе си.

Съветът на специалистите за тази група хора имащи директен подход се свежда до анализ в поведението и самостоятелен избор, коя от предходните групи пасва най-точно на вашият характер. Изберете техниката в зависимост от моментно създалата се ситуация.

Това, какви са вашите реакции на гняв най-често може да е показател за това, към коя група се отнасяте.

Вашето моментно състояние може да се промени, а дали ще изберете безопасния подход да реагирате и да не застрашавате здравето си и спокойствието на околните зависи изцяло от нагласата ви към промяна.