Необяснимите неща – пътуващите камъни

Необяснимите неща - пътуващите камъни

Дори в новата ера, двадесет и първи век, все още съществуват десетки необясними и феноменални неща. Едно от тях са „пътуващите камъни“ в Долината на смъртта, САЩ.

Известни за едни като пълзящи камъни, наричани от други пътуващи или танцуващи. Едва ли бихме се съгласили, че такова определение е най-подходящо за един камък, но истината е, че многократно тези природни, неодушевени предмети се придвижват.

пътуващите камъни

През 2010 г. в Калифорния било проведено състезание, в което можели да участват туристи. За целта, те трябвало да подготвят филмови материали на „движещи“ се камъни, а наградата за печелившия била в размер на 7500$.

Не са малко и онези, които взели участие само заради примамливата сума пари, но за разкриване тайната на „пътуващите камъни“ загадката не била никак лесна.

Каменната надпревара се провела на територията на езеро Рейстрак Плая. Дъното на езерото било покрито с равномерна плетеница от суха кал и цялата набраздена от линии на „пътуващите камъни.

Следите, които били в резултат на придвижвани камъни, някои от които с тегло от 300 кг, са отбелязали завои и прави линии. Никой до тогава не бил виждал такива движения, най-малкото от неодушевени предмети.

Версиите по въпроса са много. Според едни твърдения са намесени свръх земни сили. През XX в. обвинявали за това явление магнитните полета. Други прехвърлили тезите на земни трусове, а трети заложили на логика.

Последните предполагали, че калта е дала резултат. В резултат от проливни дъждове, силни ветрове със скорост над 145 км/ч, замръзнали земни повърхности и други, били обясненията на много учени.

Професор от университета Сан Хосе, Пола Месина използвал дори GPS устройство, за да проследи движението на мистериозните камъни. Той установил, че има значение, в коя част от долината се намират те. Едни от тях се движели паралелно, а други били отклонявани в страни.

Първият тип движения на камъните били в резултат от силни ветрове, а вторият вид движения се обяснявали с торнадо, завихряно в центъра.

Въпреки доказателствата и множеството проучвания в областта, дори проф. Месина не успял да даде разумен отговор, как някои камъни изчезват, а други никога не помръдват.

Днес няколко години по-късно, въпреки големия интерес, феноменът на „пътуващият камък“ си остава загадка, която може би идните поколения ще разкрият.