Човешкото тяло – любопитни факти, които не знаете

анатомия на човека

Знаете ли, че има поне 10 неща, които не знаем за човешкото тяло?!

В часовете по анатомия, от предавания като „Дискавъри“, списания и книги научаваме толкова много за света и човешкото тяло.

Години наред човечеството се е опитвало да открива важни знания, които днес са от полза за медицина, фармацевтика, науки и т.н. Кога от любопитство, кога с друга подбуда всеки от нас е подтикван да търси нови хоризонти.

Знаем ли всичко за човешкото тяло и с какво могат да са ни от полза различни научни факти и доказателства.

Ето и 10 неща, които не са известни на масовата аудитория, с тях не само ще обогатим общата култура, но и може да сме „душата на компанията“, разказвайки за някои от тях и обогатявайки личният си интелект.

анатомия на човека

Човешкото тяло – любопитни факти, с които може да сте най-забавната личност в компанията!

  1. Знаете ли, че Човекът е единственото живо същество, което плаче. През целия си живот изплакваме количество равно на една вана с вода. Жените са тези, които ронят сълзи 5 пъти повече от мъжете, чиито „солени капчици“ текат едва 1,4 пъти. Освен това една сълза тежи 15 мг.
  2. Знаете ли, че през цялата година през човешкият бял дроб преминават 5 милиона литра вода, а дневната консумация от вдишвания и издишвания е равна на 22 хил. пъти.
  3. Знаете ли, че в човешкото тяло има клетки равни на 60 трилиона и всяка една от тях има 10 хил. молекули повече, отколкото звезди има в галактика на Млечен път.
  4. Знаете ли, че човек изгарящ 2500 калории дневно, отделя топлина, която се равнява на 104 калории за един час. Тези факти показват, че с количество като това може да се захрани електрическа крушка светяща със 120 вата.
  5. Знаете ли, че човешкият мозък е най-сложната система известна в цялата Вселена. В него се съдържат нервни влакна с дължина над 3 млн. км., а те са отрупани със стотици милиарди клетки. Мозъкът на човек изгаря 20% от цялата енергия в тялото. При мъжете той е с 14% по-тежък от този на жените, но това не означава, че мъжът е по-умен. По-големият размер на „софтуера“ при мъжа обяснява по-силно развитата му мускулатура.
  6. Знаете ли, че в човешкото тяло има вени, артерии и кръвоносни съдове, чиято обща дължина достига над 100 хил. км. Освен това в женският организъм текат 4,5 л. кръв, а в мъжкият те са 5,6 л. В общи линии кръвта заема 8% от общото ни телесно тегло, което ежедневно носим със себе си.
  7. Знаете ли, че средно през един човешки живот, човек обикаля 4 пъти земното кълбо. Дневно изминаваме 6000 крачки, в ходенето, на които участват над 200 мускула и мускулни групи.
  8. Знаете ли, че с раждането си човек има само една изцяло развита кост и тя се намира в ухото. От раждането си до зряла възраст, човек има 300 кости в тялото си, които представляват и 14% от телесната маса. С годините те намаляват на 206, поради срастванията им една с друга.
  9. Знаете ли, че англичанка на име Грифит е записана в рекордите на Гинес за най-дълго кихане. Тя започнала с кихавицата през 1981 г. на 13 януари и спряла на 16 септември 1983 г. Общо през това време Дона Грифит кихнала 978 пъти.
  10. Знаете ли, че най-дългото хълцане продължило 65 години. За него пише отново в книгата на Гинес и било дело на американски фермер, който хълцал от 1922 г. до 1987 г.