Тийнейджърът иска пиърсинг или татуировка – как да постъпим

Много родители са изпитали отчаяние при водене на безконечният спор с подрастващия тийнейджър – пиърсинг или татуировка!

Кой сега си е „навил на пръста“, че трябва да има татуировка, пиърсинг или пънкарска прическа и как се постъпва в такава ситуация?!

И ако косата е нещо, което ще израсте не след дълго, то от другите две остават трайни белези и спомени за цял живот.

Която и да е идеята, то тя рядко се одобрява от възрастните, а децата искат да не се открояват от приятелите, компанията и модата.

Пубертета е най-сложната възраст и всеки отказ може да наклони везната в друга посока, затова трябва да се подхожда деликатно в създалата се ситуация и да се постига консенсус между двете страни.

Как да постъпим, когато тйнейджърът иска пиърсинг или татуировка?

 

Как да постъпим в подобна ситуация, потърсихме съвети и препоръки от специалистите.

Истината е, че колкото и да плашим тийнейджъра, че поставянето на обеца на някоя част от тялото, татуировка или друга „изгъзица“ е безсмислено. Въпреки, че младият човек е напълно на ясно с риска от подобни действия, той трудно би се отказал. Най-добре е, да знаете как да постъпите в случаи, че не може да убедите тийнейджъра да се прости с идеята за пиърсинг и как да постъпите, когато се получи усложнение.

Съвсем нормално е да се притеснявате, че младият ви син или дъщеря ще се превърнат в игленици. Добре е да знаете, че хигиенните навици, както и средата, в която ще бъде поставен пиърсинга са от голямо значение. Проучете предварително и мястото, на което ще бъде направена операцията, както и компетентността и професионализма на специалиста по пиърсинг или татуси.

Самата процедура по поставяне на пиърсинг не струва скъпо, но често лечението при възникнали усложнения в последствие излизат тройно повече на родителите. Най-важно при поставянето на пиърсинг е качеството и сигурността, затова и не бива да се пестят средства за професионални материали.

Добре е да се знае още, че отстраняването на бижуто след време също може да провокира някоя извънредна ситуация, която да предизвика инфекция. Не са редки и случаите, в които обецата сраства с кожата. Задължително изискване е бижуто да не съдържа никел, а само благородни метали, които да не провокират раздразнения по кожата. Важно е месеци след поставяне на пиърсинга да се спазват строги хигиенни навици. Заздравяването на раничката е от значение, преди подмяна на обецата от медицинска с такава, която е по вкуса на младежа и на мода.

Добре е периодично да се посещава и лекар, който да следи развитието и заздравяването на засегнатия участък, както и предпазване от заразяване с остри инфекции, каквито са болестите хепатит и СПИН.

При поставяне на пиърсинг трябва да се внимава и по време на обличане и събличане на дрехите, а при татуировките да се избягва пряко излагане на слънчева светлина в продължение на няколко месеца след направата на татуса.