Не на унижението – всичко за домашното насилие

Чували сте за множество форми на домашно насилие, но не достатъчно, за да прецените, че и вашият случай подлежи на такова?! Ако постоянно сте манипулирани, обиждани и унижавани, без дори да ви посегнат физически, знайте, че това е една от най-страшните форми на съвременно насилие и тя се нарича манипулация.

[bctt tweet=“Ако се чувствате в капан и всеки ден е болезнен физически и психически за вас…“]

Ако не виждате светлинката, която ви караше някога да се чувствате живи, то време е да сложите край на това.

Специалистите са на мнение, че психическият тормоз у дома може да стане толкова сериозен, че да накара жертвата да идеализира образа, който я манипулира!

Tой от своя страна да има контрол над живота й във всеки аспект от него. Така години наред да се редят, докато в един момент жертвата не бъде осакатена – физически, емоционално или социално. Много често се оказва, че и трите форми са на лице.

Важно е да знаете, как сами да се справите със ситуацията и сами да успеете да излезете от нея. Затова избрахме да се спрем на няколко по-сериозни въпроса:

Как да позная симптомите на насилие у дома и конкретно психическия тормоз – може от самото начало манипулатора да е страхотен чаровник. Според специалистите, точно такива хора са най-честите манипулатори. В други (по-редки случай) те са комплексари, на които детство, възпитание, религия са повлияли психически. Манипулатора може да ви спечели, а когато станете част от живота ви да започне своя план. Често причинителя на психически тормоз отрупва с комплименти, държи се грижовно, казвайки директно това, което иска. Той може да ви откъсне от средата, която до вчера беше вашия живот – роднини, приятели, близки, колеги. В един момент, когато останете само на негово разположение да започне да ви малтретира, било то с думи, обиди или удари. Специалистите смятат, че такива хора не могат сами да се поправят, те обещават след всеки случай, че повече няма да правят така или намират глупави извинения за постъпките си, но не след дълго отново правят същите грешки. Така попаднала под „контрола“ им жертвата сама не може да намери изход от ситуацията.

Майстор на манипулацията – той умее не само да манипулира жертвата, но и да втълпява у нея чувство на вина. Последното може да се отрази пагубно на живота й – разстроена психика, ниско самочувствие, загуба на социален живот, здравословни проблеми.

Опасния чар на манипулатора – в 90% от психическите манипулатори са „душата на компанията“. Дори жертвата да сподели с най-близките си за тормоза, над който е подложена, има голяма вероятност никой да не и повярва. Всичко се дължи на чара, които „пръска“ навред манипулатора.

Как да постъпя, ако съм жертва на психически вербален, физически или емоционален тормоз – най-опасното е, че причинителя на дискомфортното състояние у жертвата не се смята за виновен. Той дори прехвърля цялата вина на жертвата. Специалистите съветват жертвите на подобен вид тормоз да потърсят помощ, а самият манипулатор да се подложи на лечение. Второто е малко вероятно, но (в редки случаи) има смисъл. Ако в крайна сметка ситуацията не безизходна, психолозите са на мнение, че от такива хора трябва да се бяга на далеч. Раздялата в семейните двойки е най-добрия вариант.

Как да се защитя от форма на насилие – от „Българския фонд за насилие над жените“, специалистите съветват: да се подаде жалба до Районно управление. В случай на физически травми, трябва да се приложат медицински документи, удостоверяващи физическо насилие; Съществуват програми за превенция и защита от домашно насилие, а те сами по себе си осигуряват помощ на жертвите на физически или психически тормоз; подаване на молба за ограничаване достъпа на насилника до жертвата. Към молбата се добавят и медицински документи; Всички документи се подготвят и подават до 1-н месец след извършеното физическо насилие. В Закона за защита от домашно насилие, чл. 5 всеки може да се запознае и обстойно с правата си като жертва на домашен тормоз.