Научи се да взимаш решения бързо и лесно

Научи се да взимаш решения лесно

Можем ли да вземаме решения? Как да става това по-лесно. Предлагаме ти 6 съвета това да става сега, на момента и далеч по-лесно, отколкото някога си предполагал!

Често в ежедневието се налага да вземаме едни или други решения, да се съгласяваме и да отказваме.

Какво ни коства това, колко решителни можем да сме и как да подобрим тактиката си, за да постигнем желаният успех, без да си навлечем главоболия или да срещнем неодобрение.

Не или да, това или онова да избера, животът всеки ден ни изправя пред необходимостта да избираме, но в бързината и много пъти допускаме грешки. Как да се предпазим от грешките и да пожънем добри резултати в службата, у дома или сред приятелките.

Специалистите твърдят, че успехът е заложен в магията да анализираме ситуациите.

Анализът не е гарант, за 100% правилно решение, той не може да ни предпази от погрешен ход.

Не са малко и хората, които от страх не смеят да вземат решения. Психолозите казват още и, че в най-обичайна ситуация от ежедневието, можем да изпитаме драма, която сами да задълбаем с поведението си.

Връщайки се малко назад в миналото, животът на хората бил като предначертан – социално ниво, семейни задължения, положение за жената в дома и сред обществото.

Днес се е превърнало в мода и жените да са господари на съдбата си, а всеки сам да твори собственото си щастие.

В резултат на това все повече се замисляме, кой и какво ще каже за нас; дали упреците няма да са повече от похвалите и т.н.

Превръщаме се в жертви на един омагьосан кръг, в който на заден план остава мисълта от последиците, вместо самия подтик към решения.

Шест са съветите за решения, които специалистите дават на нерешителните и неуверени хора:

  1. Анализирайте вътрешния глас – той се нарича още интуиция и ако до сега не сте вярвали в нея, то доверете й се вместо, да я потискате.
  2. Научете се да мислите позитивно – когато човек гледа от положителната страна на нещата, той е по-уверен, спокоен и мотивиран. Така може да продължи и да достигне до крайния резултат.
  3. Не губете време в размисли – много често хората умуват над даден въпрос с дни. Тактиката не е много надеждна. Това, че мислите за или против, не ви дава гаранция, че ще направите най-точния избор. Дори обратното може тотално да се объркате.
  4. Научете се да поемате рискове – от край време хората казват, че „смелите рискуват, слабите чакат“. Опитайте и вие тази тактика, пък кой знае, може късмета да е на ваша страна.
  5. Не протакайте нещата – колкото повече отлагате събитието – вземането на решения, толкова повече негативни усещания изпитвате. Опитайте се да си определяте срокове и се стремете да ги спазвате.
  6. Научете се да вземате поуки – дори да сте сгрешили в решението си, то погледнете с насмешка. Доказано е, че самоиронията ни помага да преодолеем трудния момент. Тя ни дава още по-голяма увереност следващия път, когато се налага да вземаме решения.