Най-влажното място на Земята

Най-влажното място на Планетата

Както е известно, слънцето грее на Земята за всички – макар и невинаги със същата интензивност, но ни затопля със своята топлина.

Когато студените периоди се заменят с топли периоди, разпределението на водните седименти е лишено, дори от подобие на някаква справедливост.

Има места на нашата планета, където проливните дъждове навлизат буквално всеки ден, причинявайки на местните жители страдание, в резултат на високата влажност.

Къде е най-влажното място на Земята?

  • Най-дъждовното място в книгата на Гинес

Според книгата на Гинес, най-влажното и дъждовно място на нашата планета е в Индия. Разположено е в щата Мегалая, на един от склоновете на хълма Източен хази. Това е град Маусинрем, в който е инсталиран дори специален знак, който обявява, че най-дъждовното място по земното кълбо е точно тук.

През годината 11870 мм водата се излива върху покривите на Mausinrem.

Дали това е много или малко? Ако високата 38-метрова статуя на Христос от Рио де Жанейро е в Маусинхема, тогава събраната през годината вода щяла да стигне до пламъкът на Исус.

Най-влажното място

 

Името на града в превод означава „земя на облаците“. Това се дължи на гъста облачност, която се наблюдава често, особено по време на сезона на мусоните , който продължава от юни до септември. Постоянно високата влажност в този момент е досадна за местни жители, които все пак са се научили да се борят с времето.

По време на дъждовния сезон, жителите на града тъкат чадъри и дрехи от бамбукови филизи и широките листата на дървото банан. Покривите на къщите са обсипани с дебел слой слама и така дори силният звук на падащи капки е заглушен.

Отличителна черта на тази област, която привлича туристи, заедно с дъждовния климат, са така наречените „живи мостове“ от корените на каучукови дървета. Тези мостове са в скалисти пукнатините или по малки реки, които през годините, не само не се сриват, но напротив, стават още по-силни.

Най-влажното място

Тайната на леките бамбукови пръти и корените на каучукови дървета е в това, че дори след година при влажен климат, вместо да гният корените им се заплитат още по-здраво.

Допълнителна грижа за моста е периодичното подрязване на корените, което всяка година все повече засилва структурата на окачването.

Черапеджи е конкурент на Маусинрема

Преди няколко години, за влажно място на Земята се смята град Черапеджи, който се намира на около двадесет километра от Маусинрема. Климатът не се различава от този, описан по-горе, но по-внимателни измервания е установено, че годишният темп на валежите достига 11430 мм.

В края на периода на мусоните в тези области се задава истински суша.

Село Тутунедо

В Южна Америка най-дъждовно място е колумбийското село Тутунедо, където през годината падат 11770 мм валежи.

Тук живеят не повече от хиляда души, а дъждовете са почти непрекъснати за цяла година. Най-сухите месеци са февруари и март – броят на дъждовните дни по това време не надвишава двадесет на месец.

Крол Ривър – абсолютен рекордьор

Околностите на река Крол, които текат в Нова Зеландия и се вливат в Тасманово море, едва ли могат да се нарекат терен с добър климат. По време на годината тук средно има около 11520 мм дъждове.

Високата влажност допринася за планинския терен, сред който е положено и речното корито. Тук през 1997-1998 г. регионът попада в регистъра за топ с 18,413 mm валежи.