Най-тесните улици в света

най-тесните улички на света

Знаете ли къде се намират най-тесните улици в света?

Всички сме свикнали с факта, че улиците в градовете са красиви и широки. Те служат не само за разходки, но и да се движат хората свободно с автомобили или велосипеди в обществения транспорт. Но в някои населени места има много тесни улички, които не са удобни на всички.

Много от най-тесните улици в света са добре известни и отдавна са спечелили титлата си като най-посещаваните атракции на града.

Къде са най-тесните улица в света?

Най-тясната улица в Прага

Най-тясната улица в Стокхолм

Най-тясната улица в Санкт Петербург

Най-тясната улица в Москва

Най-тясната улица в Париж

Къде е най-тясната улица в света?

Статутът на най-тясната улица на Земята принадлежи към късият път на Sproyerhofstrasse, разположен в германския град Ретулинген. Той се намира между две сгради с ширина от само 31 cm.

най-тесните улици в света

Визуално улицата е незабележителна, но по нея винаги е пълно с туристи, които искат да преминат през меко казано „пукнатината“. По тази причина жителите на града наричат ​​това „измервателното устройство за хармония в града“.

Šproyerhofstrasse се появява в Ретулинген, през 1727 г. след възстановяване на градската зона, засегната от пожара. През миналия век една от сградите на улицата започва да се подпира, в резултат, на което височината й е само 1,8 метра.

Най-добрият вариант би бил да се разруши сградата, но в този случай улицата ще загуби титлата си и класацията сред най-тесните улици на света. Следователно, градските власти решават да укрепят наклонената къща и по този начин да запазят собствеността си.

Най-тясната улица в Прага

Улица „Прага“ Винарна Хертовка е втора в списъка на най-тесните в света. Нейната ширина е само 70 cm Смята се, че името и Лейн получила, в резултат на местна легенда, според която първоначално не е създадена за жителите на града, а за дяволи и демони, които свободно се разхождали из Прага.

Неотдавна притчите за дяволите разказват, че те започнали да се страхуват да се показват по улицата, така Винарна Чертовка е използвана от хората. Всъщност тази история е измислена от собствениците на близкия ресторант „Дяволът“, за да се повиши интересът към нейното създаване.

Каквато и да е историята на улицата, истината е, че е толкова тясна, че не позволява преминаването на двама пешеходци. Поради тази причина са монтирани светофари в двата края.

Най-тясната улица в Стокхолм

Най-тясната улица в шведската столица е Мортен се нарича „Trottsiga“. Платното е с ширина не повече от 90 см. Името му идва от името на германски търговец, който през втората половина на XVI век се установява в Швеция и купува няколко къщи на тази улица.

Алеята се простира по стария град на Стокхолм и завършва със стълбище от 36 стъпала, водещи до доминиканското абатство.

Най-тесните улици в света

 

Най-тясната улица в Санкт Петербург

В Санкт Петербург за най-тясната улица се смята за репнената улица на остров Василиевски. С ширина 5.6 метра. Тя е с дължина 790 метра и затворен обелиск „Победата на Румянцев“, създаден в чест на победите Петър Румянцев по време на Седемгодишната война.

Улицата е построена, през първата половина на 18-ти век като път, свързващ централната част на остров Василиевски с пазара на Меншиковски. Първоначално се наричала Санди Лейн, по-късно – Соловенковски, а от 1952 г. носи съвременното си име.

Най-тясната улица в Москва

Улица Венецианова е не само най-тясната, но и най-късата в столицата. Дължината й е 48 метра, ширината 4 метра. Може да видите малка улица в Северния район, в кооперативното село „Сокол“.

Тя се появява, когато селището е построено през 20-те години и е кръстено на руския художник Алексей Венецианов. След като минете в северната й част има малък площад и парк, който през 1937 г. е разрушен, а на негово място е построена къщата на художника Александър Герасимов. Така се появила безизходната тясна уличка.

Най-тясната улица в Париж

В централната част на Париж, на левия бряг на река Сена се намира Латинският квартал, известен с цяла мрежа от средновековни улици. Тук се намира най-тясната парижка улица, наречена Shat-ki-Pesh, което означава още улица „Котка-ловец“.

На дължина достига 29 метра ширината й е 1,8 метра. Според една от легендите, някога е живял известен алхимик, чиято котка обичала да лови риба в Сена. На стената на една от къщите в алеята може да видите образа на човек с чадър и котка, седнал край риболовен стълб.