Най-високият човек на планетата

високият човек

Кой е най-високият човек на планетата?

Изненадващо, има два отговора на този въпрос и те са правилни.

Робърт Уолоу е най-високият човек и гигант на всички гиганти на човечеството. Той е приет за най-високият човек, чийто растеж е записан в книгата на Гинес. Но, уви, днес не е сред живите, а титлата на най-високия мъж преминава няколко пъти от един Голиат в друг.

В момента признат от турците е султан Кьосен. Нека поговорим за тези двама души по-подробно.

Робърт Уодлоу е роден през 1918 г. в САЩ. Той страда от рядка болест – акромегалия, която води до преждевременната му смърт. Болестта допринася за факта Робърт да е растял през целия си живот, а при последното официално измерване е имал ръст от 272 см. Тази цифра се записва като растеж на най-високия човек в историята. Теглото на гиганта е 199 кг, въпреки че е нормален на телосложение.

Бързият растеж на Робърт започва на четиригодишна възраст. До 18 г. той се простира на 254 см, на 21 – на 262 см. Гигантът на Видуло привлича вниманието на обществеността: изпълнява с цирка, отива на турнета, разговаря с репортери. Но болестта прогресира: поради огромния ръст и дължината на краката, Робърт не може да ходи нормално. Особено за него са проектирани и произведени патерици, с които той да се движи.

Американецът Гуливър продължава да обикаля и печели, но при едно от изпълненията наранява крака си и умра от отравяне на кръвта. Робърт Вадлоу умира през 1940 г., когато е само на 22 години. Семейството се страхува, че дори след смъртта на уникалния човек няма да му даде почивка.

Гробът му бил покрит с дебел слой бетон, така че никой да не може да открадне останките и да ги продаде на музей за рядкост.

Най-високият човек

През 2009 г. представителите на Книгата на рекордите на Гинес записват нов рекорд. Най-високият човек е гражданин на днешния живот и е турчин на име Султан Кьосен. Султан е роден през 1982 г. в малкия турски град Мардин. Ръстът му като малък турчин бил 251 см. Ширината на ръцете му три метра, носел 62-и размер обувки.

Султан Косен, подобно на Робърт Уодлоу, страда от акромегалия и гигантизъм, причинени. Той трябвало да ходи на патерици, защото възможностите му били ограничени. Така, поради огромния растеж, султанът не можал да завърши училище и станал фермер. За щастие за Киосен, той живее през 21 век, когато лекарството може да лекува болести, считани за нелечими. С помощта на съвременни методи било по-възможно да се спре непрекъснатото нарастване, но въпреки това било невъзможно този процес да бъде обърнат и той да стане по-нисък.

Въпреки здравословните проблеми Султан се опитвал да води активен начин на живот, пътувал до САЩ за лечение. Той се оженил, семейството му го подкрепяло.

Неразпознат шампион

Всички възможни и невъобразими записи на нашия свят са записани в книгата на рекордите на Гинес. Според този източник Робърт Уодлоу е най-високият човек в света. Има обаче документирани доказателства, че в Русия има човек с по-висок ръст, а името му е Федор Махнов. Височината на този човек е 285 см, което е с 13 см повече от това на Уолдоу.

Той е регистриран от полски антрополог Лушан, но в Книгата на рекордите на Гинес, този резултат не е въведена. Федор е изключително силен и участвал в цирк, с който обикалял Русия и Европа. Подобно на Уодлоу, Махно имал добродушен нрав, а с възрастта страда заради физическото си състояние страдал душевно от болестта.

Факти за най-високият човек: Руският гигант умира на 34 години. Причината за неговата смърт остава необяснима.

Причината за огромния растеж на всички описани хора е гигантизмът, който от своя страна се дължи на тумор на хипофизата и прекомерното производство на растежния хормон. Такива хора растат през целия си живот, страдат от множество заболявания и рано умират. Султан Кьосен е по-щастлив от останалите гиганти. При него поне бил отстранен тумора и имало надежда.