Кои са най-големите езера в света

езера

Рейтинг на гигантите най-големите езера!

Знаете ли, кои са най-големите езера по света?

Езерото в географията, обикновено се нарича затворен резервоар, който не се свързва с морето или океана. Водата в тях е предимно свежа, но солените езера също не са необичайни.

Размерът на езерата е разнообразен: площта на огледалото на повечето от тях е няколко квадратни километра, но има и истински гиганти, като морето.

най-голямото езеро на планетата

Кои естествени водни басейни, заслужават титлата на най-големи в света?

Каспийско море

Каспийско море се нарича с право езеро, тъй като е напълно затворено тяло от вода, което не е свързано с океана. Поради огромния размер на Каспийско море се смята за море и не е чудно: площта на този резервоар достига около 370 хиляди квадратни километра, а дълбочината е около километър. С близостта до морето и солеността на водата в съдържанието му се увеличава с разстоянието от устието на Волга.

По бреговете на Каспийско море има място за пет държави: Русия, Иран, Туркменистан, Казахстан и Азербайджан. Неговата дъно и крайбрежната зона съдържат богати находища на нефт, газ и газ кондензат. Водите са богати на риба, включително известната каспийска есетра, която хайвер се счита за деликатес по целия свят.

Езеро Супериор

Това е второ място сред сладководните езера. То е най-голямото от системата, разположено между Съединените щати и Канада. Площта на езерото надхвърля 82 хиляди квадратни километра, а дълбочината е около 400 метра.

Това езеро не, без причина е наречено Горно и се намира на надморска височина 180 метра над морското равнище. То е най-студеното езеро в Северна Америка, образувано на мястото на преминаване на гигантски ледник, преди милиони години.

В горната част има над двеста големи и малки реки, а само един – Св. Марис, захранва водата под езерото Хурон. Поради факта, че бреговете на Горен не са защитени от планини, силните ветрове често се образуват над повърхността и се оформят над океана. Силата на вятъра е толкова голяма, че води до образуването на огромни вълни, наречени сейхести, които имат разрушителната сила сравнима с цунами.

Езерото Виктория

Третото по големина езеро Виктория се намира на африканския континент и заема около 68 хиляди квадратни километра. Виктория не може да се похвали с голяма дълбочина: на най-дълбокото място не надхвърля 80 метра. Езерото се намира на надморска височина над 1100 метра. Името й е дадено в чест на кралицата на Англия от пътник на име Dzh.H.Spika, която в средата на деветнадесети век е първият европеец, стъпил на бреговете му.

Водите на езерото Виктория се допълват главно поради честите дъждове и много малки потоци, които се вливат в коритото му. От него излизат две големи реки: Катонга и известният Нил.

Водният свят главно от езера, представлява значителен интерес за учените!

Съществуват повече от сто различни видове риби, много от които не се срещат никъде другаде по света. Най-известните са тилапията и нилската перла. Това са породите риби, привличащи риболовните ентусиасти от цял ​​свят.

Езерото Хурон

Това е друго от големите езера в Северна Америка. Хурон, има почти 60 хиляди квадратни километра. Максималната му дълбочина е 229 метра. Това езеро се издигна над морското равнище до височина от 176 метра. То е добре известно, в допълнение към размера, изобилието на големи и малки острови. То има около 30 хиляди души, а броят на корабите в него не е по-малък от 6000.

Езерото Хурон привлича голям брой любители на гмуркането. Въпреки ниската температура на водата, привличат възможността да разгледат останките.

Езеро Байкал

Говорейки за най-големите езера в света, не е възможно да не споменаваме перлата на Сибир – известното езеро Байкал. Въпреки, че районът не е включен в петте най-големи езера – размерът на огледалото му е 31722 кв. км, но по отношение на сладката вода е най-големият в света.

Едновременно с това Байкал е първият по дълбочина сред сладководните езера на света – повече от 1640 метра. Езерото е захранвано от повече от 330 реки, а само една от тях изтича в Ангара. Тук, живеят десетки видове ендемични животни, птици и риби. Някои, от които са открити напоследък от учените.