5 най-големи змии в света

Най-голямата змия в света

Змиите са създания, които винаги впечатляват въображението на човек. Какво можем да кажем за най-големите представители на този клас от животинския свят. Ето и гигантските змии в света, които ще изумят всеки.

Кои змии в света са най-големи на дължина, размери и опасни ли са?

Най-голямата змия в света

Първите пет лидери са:

Питонът е безусловен шампион

Повечето срещани питони са с размер 4-5 метра, но това е само средна статистика. Често хората откриват питони, достигащи осем метра дължина. В книгата на Ралф Бломберг се споменава 10-метров питон, но този факт не е документиран.

Питонът окото е кръстен на красивия модел, покриващ тялото му. Този красив вид живее в Южна и Югоизточна Азия, като на континента, така и на големите острови. Питонът окото живее на влажни места и е добър плувец. Той се храни с големи животни, често причинява щети на хората, уловя добитъка. Змията може да бъде опасна за човек, особено за дете, въпреки че рядко се случва да напада.

Питонът се лови от хора, защото месото му се консумира от местните племена, а кожата е материал за скъпи бляскави аксесоари и дрехи.

Анаконда е шампион по тегло

Ако питонът окото е най-дългият, анаконда е най-тежката змия в света. Регистрирани са случаи на улавяне на анаконда с тегло почти 100 кг. Смята се, че максималната дължина на анаконда е 6,7 метра. Въпреки че, съществуват данни за по-големи размери на тази змия, но такива факти не са доказани.

Анакондата принадлежи към семейство Боа, живее в Южна Америка. Поради невероятния си размер и агресивност, анакондата се явява на хората като истинско чудовище. Тя често става герои във филми, публикации в медиите, ужасни истории, предавани от уста на уста.

Анакондите в Местообитания обитават тихи реки и поточета с влажни гори. Тяхната плячка е във водата, за което змията се крие близо до брега. Защитният зелено-кафяв цвят помага да остане незабелязана. Огромната и силна анаконда може да атакува човек, затова местните хора винаги се стремят да избегнат това чудовище.

Тигърът питон е огромен, но тих

На трето място е тигровият питон, който се нарича тигров, поради своя цвят. В крайна сметка тези животни достигат 4-5 метра, а най-големият известен мъжки тигър питон е бил държан в зоологическата градина и е нараснал до 5,7 метра. Тези змии живеят в Югоизточна Азия, във влажни джунгли, близо до водоеми.

В зависимост от размера на змията, плячката й може да са гризачи, птици, а често и големи бозайници (маймуни, кучета, кози). Питонът тигър има спокоен, неагресивен характер, така често остава в плен. Тези змии могат да се видят в циркове, зоологически градини и дори в домашни терариуми.

В природата, големите тигрови питони понякога атакуват по-големи животни. Експертите и почитателите на екзотиката, уточняват, че тези змии представляват потенциална заплаха и трябва да подхожда с внимание към тях.

Светлият Тигър Питон

Родината му е роднина на тъмния тигър питон, но е малко по-малък от него. Дължината на тези змии е средно 4-5 метра. Той се среща в Индия, в Пакистан и Непал. Тази красива голяма змия е нощен хищник и ловни средни животни.

Подобно на тъмните си колеги, индийските питони се попадат в плен и местните хора, които дори опитомяват тези змии. Питонът им помага да хващат мишки и други гризачи, т.е. те живеят в къщите с правата на котките. Красотата и безпрецедентните измерения, както и нежният характер на светлите тигрови питони, доведоха до мода да ги държим в домашни терариуми.

Боа – размерът й е впечатляващ

Боата заема едва пето място в горната част на най-големите змии на планетата. Индивидуалните големи индивиди нарастват до 5-5,5 метра, но повечето от вида не надвишават 3 метра дължина с телесно тегло от около 22 кг. Боата обикновени живее в Южна Америка, много добре се адаптира в плен.

Боата обитава влажни гори, близо до водни тела, плува добре. Боата преследва и готви засада, а след това задушава плячката, обгръщайки я в пръстени. Основната храна на змиите Боа са малки и средни животни (гризачи, птици, други влечуги).

Както виждате, най-големите змии на планетата не са отровни. Те принадлежат към семейства на питон или боа, задушават плячката си и не я убиват с отрова.