Най-скъпите яхти в света – Топ-10

луксозна яхта

Преди разгара на лятото нека помечтаем за морския бриз, удоволствията, които предлагат черноморските курорти и луксозните яхти… И докато първите две, повечето от нас простосмъртните можем да си позволим, то за най-скъпите яхти в света можем само да помечтаем…

Смята се, че  когато забогатеят до определено ниво, много милиардери приемат, че е настъпило време да си купят яхта.

Това, което богаташите избират за себе си, не е това, което ние обикновените смъртни си представяме „лодка“ – малък лек спортен тип или огромен круизен кораб. Яхтите са нещо различно, изпълнени с всевъзможни технически аксесоари и изобилие от лакомства.

Какво представляват най-скъпите яхти в света и колко струва една от тях?

Яхта № 1 в света – един милиард долара

Поводът за притежание на най-скъпата яхта в света принадлежи на руския милиардер Р. Абрамович. Той оставил на наследството си само луди пари, а днес яхтата му „Eclipse“ се оценява на 1,1 млрд. долара.

Животът на притежателят му по време на плуване с яхтата е озарен от кино, салон за красота, дансинг, два плувни басейна, й трябвало да спи в бронирана спалня с прожекторни прозорци.

Яхта № 2 в света – 600 милиона долара

Второто място в цената на морските играчки е заета от президента на арабските емирства Халиф бин Зайед ал-Нахян, който похарчил около 600 млн. долара за своята Азам.

„Azzam“ се счита за най-сложната структурираната яхта в света.

В допълнение към плувните басейни, кината и други атрибути на лукса, тя е оборудвана с отбранителни системи, включително модерен комплекс за противовъздушна отбрана.

Яхта № 3 в света – 520 милиона долара

Друг представител на яхтените магнати от арабски емирства е вицепремиерът Мансур бин Зайед. Той също не пощадил да похарчи за яхтата си половин милиард долара. Неговата „Topaz“ е с дължина от 147 м и е оборудвана с най-висок клас – плувен басейн, зали за обучение, кино, джакузи, площадка за хеликоптер и т.н.

Най-скъпите яхти в света не се определят от размер или скорост. Тяханат цена се формира на база екстрите!

Яхта № 4 в света – $ 390 милиона

Името на яхтата, разположена на четвъртата позиция по стойност е краткото „А“. Първата буква от азбуката е и първата буква от името на Андрей Мелниченко, руския „химичен крал“.

Тази яхта, чиято цена възлиза на 390 милиона долара, според прегледите е апотезата на лукса. Например, цената само на една дръжка в банята на милиардера е оженена 40 хиляди долара.

Вратата към бронираната спалня на собственика се контролира от скенер с пръстови отпечатъци, а цялата яхта се контролира чрез сензорен екран.

най-скъпи яхти

Яхта № 5 в света – 330 милиона долара

134-метровото морско платно е оценено на 330 милиона „мъртви президенти“. Тя е собственост на руснака Юри Схефер. Яхтата „Serene“ е оборудвана, според всички правила – дансинг, хеликоптер, плувен басейн и т.н.

Освен това Юри обича децата и планинските походи. На яхтата му кораб има детска зала за игри и зала за катерене. Екипажът се състои от 52 души, а броят на гостите, които могат едновременно да останат на кораба е 24 души.

Яхта № 6 в света – 320 милиона долара

Колкото по-ниска надолу в списъка на най-скъпите яхти в света, толкова по-яростно се бори за всеки похарчени десетки милиони. Наречена „Radiant“ тя струва $ 320 млн. за притежателят й.

Първоначално закупена от Борис Березовски и продадена на Абдула ал Футаимом, който успешно продава Honda и Toyota в ОАЕ. Лодката е въоръжена с водни оръдия и звукови оръдия, а може би и нещо по-сериозно.

Най-скъпите яхти в света могат да бъдат закупени, подарени или предадени в наследство!

Яхта № 7 в света – 300 милиона долара

162-метровата яхта „Дубай“ е на стойност 300 милиона американски банкноти принадлежи, както подсказва името, на гражданин на Обединените арабски емирства. И не само гражданин, а вицепрезидентът Мухаммад бин Рашид ал-Актъм.

Списъкът с луксозни атрибути включва кабини за 115 души, ВИП апартамент, луксозни трапезарии и кабини за гости, салон за красота и др. Цялото това великолепие се намира на осем палуби.

Яхтата № 8 в света – 300 милиона долара

Рейтингът на яхтата „Ал Саид“ трябваше да бъде на седмо място, а „Дубай“ да бъде преместена надолу – цената им е приблизително еднаква. Нещо повече, собственикът й не е някой си, а султанът на Оман, Qaboos bin Said.

Самата тя е с дължина 155 метра и на нея се намира всичко, което е необходимо за скромен живот – площадка за кацане на хеликоптер, концертна зала, плувен басейн, киносалон и др.

Яхта № 9 в света – 300 милиона долара

Друга триста милионна яхта, по изключение е собственост на американец. Този щастливец се казва Дейвид Гефен, медиен магнат.

Дължината на яхтата е 115 метра и разполага с кино салон, басейни и всичко останало, което я нарежда на челни места с останалите от класацията.

луксозна яхта

Яхта № 10 в света – 263 милиона долара

Бързата яхта „Дилбър“ е 110 метра, собственост на Алишер Усманов, който нарече кораба на майка си. Това струва на милиардера 263 милиона, относително честно спечелени от търговия с метал и мобилни комуникации.