Най-ободряващи напитки от всички кътчета на планетата

Въпреки, че празниците отминаха, никога не е излишно да знаем някоя и друга рецепта за приготвяне на шейкове и коктейли от цял свят. При това винаги може да разнообразим менюто и аперитива на следващата празнична трапеза. И т. к. всеки човек си има предпочитания към определени напитки, колкото хора има, толкова и вкусни напитки могат да съществуват. Предлагаме ви да се запознаете с 5 традиционни и разхладителни питиета от различни точки на света:

Tinto Verano

Тинто де верано – уникална комбинация с алкохол и газирана вода. Това е и любимата напитка на испанците. Вместо бира те поставят червено вино, а в някои случаи за повече авторитет се слага сангрия. Самото наименование на тинто де врано произлиза от „червеното вино на лятото“. Напитката се приготвя бързо и лесно, а испанците я наричат още „леко вино“. Тинто де верано подхожда с различни леки мезета и храни, сервира се по барове и коктейли, а за украса се ползва резен лимон.

Нам манао

Нам манао – родината на тази напитка е Тайланд и това не е случайно. Страната, чиято национална кухня е свързвана с лайма, приготвя чудесна разхладителна лимонада. Така се прави и напитката нам манао. Необичайното в нея е, че се поставят големи количества сол. Ако искате да я опитате може да я вземете на всяка сергия по улиците на Тайланд или сами да си я направите у дома. За целта заменете традиционния сок от лимони с лайм, вместо захар поставете сол и разбиете. За завършек може да поставите няколко парченца мента или резен лайм.

Рефахо

Рефахо – по цялото земно кълбо под една или друга форма алкохолът присъства на трапезата. Смесен с газирана вода се получава именно тази напитка, чиято родина е Колумбия. Там тя се ползва за всекидневно питие и е предпочитана през летните горещи дни. Навсякъде по фестивали плажове, събирания и тържества може да се опита. Разредената с газирана вода бира действа два пъти по-освежаващо и е идеална за лятото. За приготвянето й в родината й ползват специална газирана, розова вода. Според предпочитанията се смесват равни части бира и сода или с преобладаване в количествата на едната. Гарнира се с резен лимон или портокал. Рефахо е чудесно допълнение и към различни специалитети с месо и скара.

Агуа фреска

Агуа фреска – това е най-популярната напитка в Мексико, на Карибите и в Централна Америка. Името й Агуа фреска значи прясна вода. Приготвя се с три съставки – сладки и много зрели плодове, вода и захар. Може да се ползва само един плод или няколко различни – ананас, манго, портокал, папая, диня и пр. За целта се поставят в блендер и се разбиват. По желание може да се украси с лимон. Може да се приготвя спокойно, както в домашни условия, така и да се поръча на сергия. В украсата й често преобладават цветовете на дъгата, а така се редят и течностите според гъстотата им.

Бандунг

Бандунг – името може да звучи странно, но вкусът на тази напитка е много приятен и запомнящ се. Тази напитка идва от Малайзия и за приготвянето й са необходими кондензирано мляко, розова вода и захар. Когато се смесят добре се изсипват в чаша с много лед. Бандъунгът напомня за индийски оризов пудинг. Напомня за десерт в чаша и действа много освежаващо, също като сладолед в чаша.