Вкусът на Азия или топ храни от азиатския континент

Повечето от нас асоциират азиатската кухня с пържен ориз и пилешко или патешко в сладко-кисел сос. Горчивата истина е, че голяма част от ястията, които се предлагат в китайските ресторанти по света и у нас се разминават с представата за по-здравословни.

Въпреки, че кухнята на Азия е разнообразна и се отличава със специалитети за отделни региони, продукти и ястия. Водещата й характеристика не се променя. В нея има храни богати на пълнозърнести и витаминозни изделия. Червеното месо е изместено, но за сметка на него преобладават рибни деликатеси и птиче месо с ниско съдържание на мазнини. Поднасяни в малко порции те могат да задоволят капризите на всеки и да доставят нужните полезни вещества.

Азиатски рецепти

Задушеното пържено е едно от най-популярните ястия в азиатската кухня. Тя е нискокалорична и с богато съдържание на фибри.

[bctt tweet=“Най-консумиран продукт в Азия е оризът, следван от фиде, соя, тофту.“]

Последното много богато на протеини.

Подправките на Азия, които се използват най-често са лук, чесън, сусам и джинджифил, както и някои билки, но без употреба на сол.

[bctt tweet=“Нещата, които не се срещат често в азиатската кухня са мляко, млечни продукти и сирене.“]

Единствено, изключение от това правило прави индийската кухня.

Азиатска кухня

Най-употребявани продукти в азиатската кухня – без значение дали посещавате Индия, Китай, Япония, Тайланд или друга част от Азия, то месото тук е на почит. Неговото вкусови качества добре си партнират със следните продукти:

Соев сос – това е основната подправка на азиатската кухня. Приготвя се от ферментирали соеви зърна, смесени с малко сол и мая. Светлият вид соев сос е за готвене, а тъмният соев сос за подправяне на храните.

Рибен сос – това е най-популярна съставка на Югоизточна Азия. Всяка страна от региона си има свои продукт и рецепта за приготвянето му. Основата му е накисната в морска саламура  и сладководна риба в определени пропорции.

Бамбук – в кулинарията на Азия се използват най-често леторастите, които се показват над земята. Те имат деликатен вкус и аромат, особено, когато са добити през зимата.

Гъби шийтаке – използват се пресни и сушени, като за целта се киснат във вода за около половин час. Създават на храната приятен вкус и консистенция.

Гъби муар – тези гъби са най-известни в Китай и Тайланд. Използват се за супи, задушени блюда и в пържени ястия. Когато са навлажнени, обемът им се увеличава до 8 пъти.

Корен от лотос – известен е главно в Китай и Япония, където се приема за зеленчук. Всяка една част от това растение се консумира. Семената на лотос се ползват за десерт, пюре или в тестени изделия. Листата на лотос се ползват за завиване на различни азиатски специалитети.

Кълнове – вземат се, когато са съвсем млади на 4-5 дни. Изключителен източник на витамини са и са подправка за боб, соя и грах.

Нори – специално отглеждани, а не добивани от дълбините на океански водорасли. Тези листа се сушат и се вмъкват в различни азиатски специалитети. Те са богати на витамини А, В и С, спомагат за изгаряне на мазнини и изхвърляне на лошия холестерол.