Най-модерни открития в борбата с Хепатит С

Хепатит С

Оказва се, че на всеки 3 минути, в световен мащаб умира човек заразен с хепатит С. Годишно бройката достига 350 хил. души, а сред най-засегнати от хепатит С са страни в Египет. При тях статистиките показват 22% от населението, като носители на болестта. В България инфекцията е 1,5%.

Дори се предвижда в най-близък план и в родината ни да започне превенция на българите заразен с Хепатит С. Оказва се, че иновативна комбинация от 2 медикамента е способна да извади 97% пациенти от състоянието, в което се намират, за разлика от всички досегашни терапии постигащи не повече от 50%.

Какво още не знаем за болестта хепатит С

Въпреки факта, че десетилетия наред диагнозата хепатит С е говорела за смърт, сега тя не е така стряскаща. Благоприятна диагноза се получава в резултат на множество усилия направени от учени през 1989 г. В разработките им се стига до успех с откриване на три зони за генома. Резултатите показват 97% излекуване на пациентите днес, при генотип 1 и при проведено лечение от порядъка на 8 до 12 седмици.

Новото откритие на медицината борещо се с вируса на хепатит С

С него се намаляват страничните ефекти – болки в гръдния кош, умора, депресия, нервност, агресия, диария, висока температура, кръвен дефицит, загуба на апетит и други. Интерферонът представлява белтък, който се бори с ракови и инфекциозни клетки. Той се произвежда естествено и в организма и се понася зле при лечение с него. Сред предимствата на модерната терапия в борба с хепатит С е интерферон в съчетание с рибаварин. Този метод показва положителни резултати при болни в напреднал стадии на заболяването. Приемът му е лесен и с таблетки. По време на лечението не се налагат промени в живота на пациентите.

Пътя на заразата с хепатит С

Заразяването става по кръвен път, при докосване на нестерилен инструмент, творена рана, при кръвопреливане, зъболекарски и други кръвни интервенции, по време на татуиране на кожата, пирсинг, маникюр, педикюр и др. случаи, използващи общи инструменти.

Рискови групи на заразени с коварната болест

В групата на най-застрашени, първи в списъка са интервенозните наркомани. От 1991 г. се правят изследвания на всяка дарена капка кръв у нас, като в изследванията са включени тест за хепатит С. В голям риск са още – пациентите с трансплантирани органи, хемефилициди, медицински работници, бездомници и затворници. Застрашени от покрусяване с хепатит С са и еднополовите двойки. Така например 70% от случаите в Египет на заразени от вируса са лицата подложени на хемодиализа. В редки случаи, около 5% може майката да предаде болестта на детето си, докато е в утробата й, а по време на кърмене не съществува риск от заразяване.

Симптоми на заразяване с хепатит С

Това заболяване е много коварно. В 80% от случаите преминава без видими прояви. Загуба на апетит или общи неразположения са една част от симптомите му. Често е бъркан със стомашно разстройство. Първите прояви са в напреднал стадии и под формата на треска, постоянна отпадналост, болки в стомаха, гадене и повръщане, потъмняване на урината. В 20% от болните, развиват остри симптоми още в първите месеци на заразяване с вируса и тогава може да се диагностицира остър хепатит С.

Предпазване от хепатит С

Единствен начин да се защитим от хепатит С е с направата на тест. При съмнения за инфекция се вземат мерки мигновено.

Какво представлява хроничен хепатит С

Болестта хронифицира при 80% от инфекциите, а вирусната инфекция протича над 6 месеца и се проявява като подуване на черния дроб, съпроводена от умиране на чернодробни клетки. Броят на носителите на хроничен хепатит са 1,5% в България, а 90% от тях дори не знаят, че са заразени.

Прогнози

Най-опасно е прогресивното развитие на фиброза в черния дроб, а то води до цироза. При 33% от случаите на заразени с хепатит С, цироза се развива преди 20 години; при 36% за около 30 г., а  в останалите 31% никога не се достига до цироза. В тези случаи, те живеят с хепатита и 50 години.

Защо няма ваксина против ХИВ

Затрудненията по създаването на такава ваксина са същите, както за ваксина против ХИВ. Те произхождат от спецификата на самия вирус HCV, който се размножава слабо подобно на in vivo, което ще рече в жив организъм, а засичането му е трудно и става само РНК. С този вирус се заразяват само хората и шимпанзетата. Друга причина е, че вирус HCV не се размножава в изкуствена среда in vitro, а това обяснява и малко познания в областта.