6 въпроса за разноцветния лишей

разноцветния лишей

Разгарът на лятото носи не само ползи за кожата, но и крие много опасности. Една такава е разноцветния лишей.

Той се проявява като малки петна, които не сърбят, не болят и често са приемани за обикновена пигментация.

6 въпроса за разноцветния лишей

Реално те са белег за често срещано и много разпространено дерматологично заболявне, форма на гъбична инфекция.

Кои са факторите предизвикващи разноцветен лишей

Най-застрашени за хората в топлите страни с висока влажност във въздуха. Не са изключени и генетичните предразположения. Гъбичката на разноцветния лишей може дълго да живее по повърхността на кожата, без да издава видим симптом. За проявата й може да допринесе промяна във водния баланс на кожата, слаб имунитет, промени в хормоните. Най-лесно гъбичната инфекция се предава, чрез спално бельо, хавлиени кърпи и дрехи.

Как да разберем, че сме се заразили от разноцветен лишей

Инкубационният период е две седмици. В началото се появяват малки петна с цвят на бледо розово и до кафяво. При не лечение петната завземат все по-големи участъци от кожата и се сливат. По повърхността им се образува коричка. В редки случаи, разноцветният лишей се проявява и с потене, сърбеж, нервност. Разноцветният лишей се появява в открити и видими участъци като – рамене, шия, бедра, корем, рядко се образува по китките, главата и краката.

разноцветния лишей

Какви са последиците, ако не се лекува

Спад в самочувствието е основната последица. Кожата загрубява и видимо издава дерматологичен проблем. Кожата ни е най-външната обвивка, а тя брани организма от вредни външни влияния. Когато тя е нарушена, нахлуването на всякакви други болести става много по-лесно, поради отслабената обвивка.

Как да се справим с разноцветния лишей по кожата

Това заболяване по кожата е лечимо. След диагностицирането му от дерматолог, се изписват антимикозни медикаменти. През периода на лечение задължителна е стриктната хигиена, дезинфекциране на четки, гъби за баня, а изпирането и почистването с хлорни препарати от полза за борбата с гъбичната инфекция.

Как да се предпазим от появата му

За избягване на повторна поява на разноцветен лишей, трябва да се спазват някои правила. Народната медицина предлага профилактика с лимонов сок и вода, с които се натрива кожата на тялото и най-рисковите участъци. Гъбичките не обичат киселина и затова бягат от тези места.

Какво представляват „бели“ слънчеви петна

Хората засегнати от разноцветния лишей, но с тен на кожата образуват светли петна. Те наподобяват белези по загорялата кожа, а причина за появата им е нарушената работа на клетките, които отговарят за меланина в пигмента. Меланинът оказва значение и при формиране на тена в резултат от слънцето. Научете и за тъмната страна на слънцето: https://www.interpolezno.com/tmnata-strana-na-slntseto-rak-na-kozhata.