Най-големите динозаври, живели на Земята

Най-хищните динозаври

До XIX век хората дори не подозирали, че някога нашата планета била обитавана от динозаври. За първи път останките им са открити през 1822 и проучени повече от 1000 вида минерали от учените в Оксфорд.

Динозаврите живели в епохата на Мезозоите изчезнали, преди 65 милиона години. Сред тях имало и малки представители с тегло около 2 килограма и гигантски гущери, чиято маса достигала десетки тонове.

Кои динозаври са най-големи? Научете за 5-те най-големи животни, обитавали някога планетата ни!

  • Амфикелия

Съществуването на Амфикелия все поражда съмнения, но ако такъв вид динозаври някога е живял в мезозоите, тогава може да се нарече най-голямото животно, което някога е обитавало Земята.

Амфикелията е описана само в един фрагмент от гръбнака, намерен през 1877 г. в близост до град Канон, Колорадо. Впоследствие костта са изгубени, затова цялата информация достигнала до нас е само под формата на снимки, рисунки и описания на палеонтолози.

видове динозаври

  • Апатазаври и Аламозаври

Тя принадлежи към групата на савроподи и е тревопасна. Въпреки вегетарианският му начин на хранене, той достигнал до 62 метра дължина и тежал около 155 тона.

Учените, включили в изследването проба, направили приблизителни изчисления на отделните части на тялото на динозавър. Смята се, че вратът му достигал дължина 16 метра, опашката – 32 метра, а задните крака – 7,5 метра. Общата височина на животното в най-високата точка достигала 9.25 метра.

  • Брхахатхайосайърите

Той е по-висшата форма на Тиранозавърите. Както и в случая с Амфицела, учените все още не могат да стигнат до общо мнение дали животно от вида bruhatkaiosaurus е живяло на Земята. Проблемът е, че всички оценки на вкаменелостите се основават на описание, предоставено от няколко палеонтолози през 1989 г.

Съгласно този документ в южната част на Индия са намерени тазови кости на животното, част от крака, кокалчета и предмишница. Всички те изчезнали по време на наводнението, така учените могат само да спекулират.

динозавър

Ако брхахатхайосайърите съществували, тогава те са били най-големите динозаври и превъзхождахали дори амфицелеите. Съгласно описанието, животните достигали дължина от около 40-44 метра и от 175 до 220 тона. В различни години палеонтолозите се опитват да изградят приблизителен модел на Брутаккайозара.

В резултат на това стигнали до заключението, че вкаменелостите с такава маса просто не могат да живеят на сушата или в полуводна среда. Математическите изчисления показват, че същества, тежащи повече от 120 тона по дефиниция, не могат да се движат на земята, ако брхахатхаозарите са съществували, те най-вероятно живели във вода.

динозаври

  • Seysmozavr – Диплодоци

Seismosaurus се смята за най-големият динозавър след брюгакаозара и амфикелия. Неговите останки са открити през 80-те години и са пренесени в Ню Мексико. Смята се, че теглото му е около 140 тона, а дължината му достига 50 метра.

Независимо от такива големи габарити, тялото на seismosaurus било достатъчно малко, но имало дълъг врат и опашка. Животното се отличава с малка глава, къси предни лапи и живее главно в стада.

динозаврите на планетата

  • Футалогнкозаври

Те принадлежат към групата титанозаври. Три изкопаеми скелета от тези животни са открити през 2000 г. в Аржентина. Находката се е превърнала в една от най-пълните от откритите до днес.

Въз основа на пробите, учените стигат до извода, че динозаврите са достигали около 30 метра и тежали до 80 тона. Те имали дълги шия с 14 прешлени, приличащи на акула перка и доста обемисти задни крака до 3 метра ширина.

динозаври

  • Diplodocus – Диплодоци

Това са динозаврите, чиито скелети са най-изчерпателни по време на разкопките. По тази причина те са най-добре проучени и описани. Първият скелет е намерен в Колорадо Скалистите планини през 1877 г., а по-късно открили вкаменелост в Монтана, Юта и Уайоминг.

Към днешна дата съществуват няколко типа претегляне по Диплодоци, според различни оценки, от 10 до 80 тона и до 35 метра дължина. Животните имали дълга опашка, която напомня за инструмент за защита.

На опашката прешлени били близнаци, чрез които динозавърът е наречен (Diplodocus в превод от латински означава „двоен лъч“).