Кое е по-високо: Айфеловата кула или Статуята на свободата?

Айфеловата кула в Париж

И Айфеловата кула в Париж и Статуята на свободата в Ню Йорк са най-високите сгради в света и са символите на тези градове.

И двата паметника са издигнати в края на XIX век и по това време били чудо на инженерната мисъл.

След строителството им са изминали повече от сто години. Построени са по-големи сгради и статуи по света. И до настоящият момент Айфеловата кула и Статуята на свободата впечатляват с размер, смелост на целта, мащабност.

Кой от двата паметника е по-висок – френският или американският?

Като се вземат предвид снимките на двата колоса, хората често се питат: коя структура е по-висока?

Отговорът на този въпрос ще бъде даден тук в статията, но първо малко история.

Кое е по-високо: Айфеловата кула или Статуята на свободата

Айфеловата кула се намира в столицата на Франция и се счита за синоним на френската култура.

Статуята на свободата се издига над острова близо до Манхатън и е символ на американската демокрация и свобода. Не всеки знае, че и двете съоръжения са създадени точно от френски инженери и занаятчии.

Айфеловата кула е създадена от Густав Айфел и група талантливи строители, работещи с него.

Тя е построена през 1889 г. специално за откриването на Световното изложение, проведено в Париж. Кулата трябвало да демонстрира на целия свят постиженията на френските технологии от този период. Проектът на Айфеловото изобретение бил спечелен в конкурса, в който участвали още 106 творби.

Известно е, че кулата е била проектирана като временна конструкция, а самото Айфелд я нарича флагман.

В началото парижаните не приели с охота идеята за огромна кула, която да доминира в града. По-късно било решено да се запази кулата и това станал ориентир за Париж и цялата Франция.

Що се отнася до Статуята на свободата, това е подарък, който французите са направили на Съединените щати. Артистичната част на статуята е изпълнена от известния френски скулптор Бартолди, а инженерните изчисления са направени от същия Айфел със специалисти от бюрото му.

Първоначално се планирало създаването на статуя за 100-годишнината от провъзгласяването на Американската декларация за независимост, т.е. до 1876 г. Но в действителност проектът се забавил, а Новият колос е построен едва през 1886 г. Статуята се транспортира през Атлантическия океан в разглобена форма и се събира на място.

Кое е по-високо: Айфеловата кула или Статуята на свободата

Любопитен факт е, че Статуята на свободата се счита за подарък на французите в Америка. Средствата за неговото строителство са събрани в двете страни. Проблемите с финансирането се превърнаха в пречка, която забави изпълнението на проекта.

Нека се върнем обратно към размерите на известните сгради. Въпреки цялата монументалност Статуята на свободата е много по-малка от Айфеловата кула. В края на краищата, кулата заедно с кулата достига височина до 324 метра. Докато гигантът в Ню Йорк е само 93 метра, включително факелът.

Величието на статуята се постига не само поради надморската височина, но също така и с отлично местоположение на брега на река Хъдсън и стабилността на женска фигура с гордо засадени главата и факел стисната в ръката нагоре.

Айфеловата кула и Статуята на свободата – какво общо имат помежду си?

На първо място, фактът, че и двата паметника са създадени от френски специалисти от края на 19 век. За своето време това били грандиозните постижения на техническата мисъл. Експлоатацията на двете съоръжения е доходоносна, което води до значителни приходи в градовете. Потокът от туристи е огромен: Статуята на свободата е посетена от повече от три милиона и Айфеловата кула – повече от шест милиона души годишно.

И двата колоси са най-разпознаваемите, цитирани и фотографирани структури в света. Те се считат и за културни артефакти, неразривно свързани с историята на техните страни.

В структурите на двете се предвиждат платформи за наблюдение, които са се увеличили, с идеята да се разглеждат гледните точки за отваряне. Статуята на свободата и Айфеловата кула имат редица копия. Статуите на свобода са в Париж (има и две от тях), в Токио, Лвов, Рига и други градове.

Реплика на Айфеловата кула в света е изобилна. Някои от тях точно копират създаването на Айфел, други напомнят само за него. По принцип това са телевизионни кули, разположени в различни страни.