Истина или лъжа избираме накрая

лъжата

На въпроса кое избирате: „Благородната лъжа или коварната истина“ много хора биха се замислили, преди да дадат отговор.

На лъжата краката са къси!

Истината е, че много често избираме на пръв поглед невинната лъжа, за която в последствие плащаме доста по-висока цена, от болката, която се налага да изтърпим, ако чуем истината.

Истината е някъде там, между прикритата истина и замазана с лъжа!

Не е известно, кога хората прибягват към лъжа, но най-фрапиращ се оказва моментът, когато лъжата така завладеява живота ни, че ни прави нейни зависими.

И както съществуват „клептопани“, които крадат, защото болестта ги подтиква, така днес съществуват множество хора страдащи от синдрома на лъжата.

Защо хората лъжат, когато отидат при лекаря?

Причините са много

Страх, задни мисли, усещане за срам или вина, нужда от внимание и други. Всеки има своето обяснение, но не обръщане и не подценяването на даден проблем. Това може да окаже пагубни последици, да задълбае и най-лошото да доведе до пагубен край.

Психология и психотравма

Много често хората, които лъжат се опитват да прикрият някой дълбоко скътан проблем от миналото си. Болка като загуба или нараняване от близък човек, неспособност да се справим с даден въпрос, намират лесно решение в лъжата.

Социалният мит

Превръщане на дребните неща в големи или казано по друг начин от „мухата слон“, може да е обичайно за едни, но за други е неприемливо. Не мислете, че с лъжи може да привлечете вниманието. Едва ли ще изглеждате по-впечатляващи или забележителни.

Усещане за позор

Много пъти хората изпитват непреодолимо усещане за вина, Без значение дали действително са виновни или не могат да се откажат от някой вреден навик, това ги подтиква към поредната лъжа. Тук всичко се свежда до собственото надграждане и преодоляване на вината и срама.

Страх

В 70% от случаите, лъжите и навика да лъжем се проявява в ранна детска възраст. При подрастващите, подложени да са жертви на вид тормоз, било то физически или психически, често спират да споделят. Ако трябва да признаят нещо, предпочитат да излъжат.

Възползвайте

Не са редки и случаите, в които хората послъгват с користна цел. Така например детето може да каже, че не е хапвало от пая, за да му дадете още едно парче, но реално то не иска да признае, че желае двойна порция.

Жажда за внимание

Всеки от малък е лъгал, че е болен, за да не отиде на училище. Е, така значи всички сме лъгали за нужната доза внимание. Да, но когато това се превърне в практика и щом станем големи, то рискът от повече и опасни ситуации нараства екстремно.