Мисълта лекува, мисълта разболява

Мисълта лекува...

Мисълта лекува, мисълта разболява

Разболях се от мисли“, навярно на доста хора е познат израза, а за други е дори реалност, но всички свързват с мисълта лекува!

Въпреки, че не винаги тази реплика е изричана с умисъл, медицинските изследвания показват, че тя има реален израз.

Как да си помогнем и какво е нецебо ефекта

Как да се справим с лошите мисли, избрахме да се спрем точно на тях:

За най-голяма сила на плацебо ефекта медицината посочва позитивната нагласа. Представяте си, че хапчето, което приемате има лечебен ефект, че ви кара да се чувствате добре, а с времето дори „неверника“ повярва в това.

плацебо ефекта има „кухи“ таблетки, а пациентите не са съвсем на ясно, какво точно пият. По сходен начин се проявява и нецебо ефекта. Само дето той разболява, навежда на лоши мисли и „убива“ човешкото здраве.

Класически пример за нецебо ефект е усещане за „смазване“ по време на обикновен грип. Слухът за грипна вълна може да ви накара сами да почувствате, че ви стяга гърлото, че ви боли стомаха или сте преуморени. Така е и с новината за заразено месо и с всичко заобикалящо ни.

Как да се справим с нецебо ефекта и в кои случаи, той се проявява:

Прочитате листовката на опаковка лекарства и веднага се диагностицирате като болен точно от това заболяване. Не се влияете от описанието на листовката, защото фармацевтичните компании по закон са длъжни да го отбележат, дори проявата да е само в 1% от случаите. Най-добре се консултирайте с лекар, защото всеки човек е индивидуална личност.

Мисълта лекува, мисълта разболява

Плашите се от лошата диагноза или мислите, че трудно ще се излекувате, уви оказвате се пророк

От изследвания на американски учени става видно, че поведението на човека влияе следоперативното възстановяване. Така, например при жени оперирани от рак на млечната жлеза, емоционалният стрес води до други прояви като отпадналост, гадене, повръщане, болки.

Други изследвания сочат, че хората, които вярват, че ще развият сърдечносъдова болест са 4 пъти по-застрашени от останалите, които не са се сещали за подобни неща. И двете групи са еднакво разположени, но статистиките сочат, че първата група реално развива опасност от кардиологичен проблем, за разлика от втората.

Мисълта лекува, мисълта разболява

Чувате от медиите за заплаха застрашаваща хората и на следващия ден сте болни – мислите са заразни, смятат лекарите. Така, че ако ви е познато усещането да чуете новина или ваш близък да е болен нелечимо, бързо да си препишете неговите симптоми.

Смятате, че цената, дозата и предписанието имат значение над терапията ви. Колкото и да е странно само мисълта, че купувате лекарство на по-ниска цена, повлича хода на терапията.

Учени от американски университет направили изследване сред доброволци. На едните от тях им били раздадени плацебо хапчета. Уверили ги, че струват 2,5 $, а на другите лекарства взети от разпродажба с намаления. Оказало се, че първите веднага посочили положителен резултат и намаляване на симптомите.

Научете се да мислите позитивно: https://www.interpolezno.com/7-zabavni-nachini-da-prskame-optimizm-tsyalo-lyato.

Учените заключват, че психиката на човека приема информацията и разбирайки, че организма е взел скъп медикамент, то следователно, да е и по-качествен. Така по-бързо създава болкоуспокояващо вещество в мозъка и съответно тялото спира да се оплаква. За другата група този ефект е значително по-малък.