Мисълта лекува – мисълта разболява

Мисълта лекува

Мисълта лекува – мисълта разболява

Навярно и вие сте чували или изричали реплики от типа: „Разболях се от мисли“; „Мисълта лекува“… И дори да не сте вземали под внимание подобен род изказвания, то повярвайте медицината има доказателства за подобни факти.

Как да се предпазите от собствените си мисли и с какво вредят на здравето ви, научете сега:

Атаките на ума

Убеждения от типа, че хора Силата на мисълта – като най-показателен пример за силата на мисълта и положителната настройка у човек, медицината посочва плацебо ефекта. Хапчето, което се пие по лекарско предписание има силата да въздейства като кара пациента да се чувства добре, смятайки, че то му помага. Дори в това хапче да има само захар, то тази техника помагала на много пациенти с тежки заболявания да се излекуват. Някои ги наричат „кухи таблетки“ , а други знаят, че са активни таблетки. Каквато и да била истината, то пациентите не били информирани. След множество изследвания станало ясно, че умът ни може да работи в наша полза. И обратното, да води до пагубната ни гибел. Оказало се, че както мозъкът и нагласата ни могат да ни излекуват, така могат и да ни разболеят. За медицината този ефект се нарича нецебо ефект.

Убежденията

Убеждение от типа, че сте тежко болни може да доведе до фатален край са често плод единствено на мисълта. Подобни случай са описани не един път в медицинска литература. Така например в 70-те години на миналия век, американец на име Сам Шуман бил диагностициран с рак на черния дроб. Лекарите му казали, че му остават 2-3 месеца живот и Шуман спазил срока, като по чудо починал, Очаквайте щастливия изход, мислете положително, точно такива. Едва след направената аутопсия било установено, че е умрял не от рак, а от самото убеждение, че умира от рак.

Как да се справим с лошите мисли:

  • Поговорете с лекаря, който ще ви обясни, че лечението е много индивидуално и ако едни пациенти се повлияват за един период, то на други им е нужен друг подход. Не се влияйте и от чуждото мнение, освен това на специалистите.
  • Щастливо и благоприятно във вашата полза – потърсете подходящ за вас начин да се разтоварите от стреса – йога, музика, спорт, танци, медитация, разходки в планината действат на много хора разтоварващо и успокояващо.
  • Ако лесно се повлиявате от медийни съобщения научете се да размишлявате самостоятелно и „трезво“. Разбира се, не е добре и да игнорирате или подцените факта, новината, за която сте чули, но това, че е станало някакво бедствие, изригнала е епидемия или глобален риск и грози земята не означава 100% край и истина.
  • Ако мислите, че цветът, цената или дозата на хапчетата имат терапевтичен ефект, то в заблуда сте – признайте си сами пред себе си, че е глупаво да се ръководите по подобни представи, най-малко що се отнася за таблетките. Ако сами не може да си повярвате, то замислете се, дали лекарят не предписва едно лекарство, само защото е по-евтино от друго. Следващия път дори може да спестите пари и да се почувствате по-добре от цялата работа.