Мисълта лекува – мисълта разболява

Навярно и вие сте чували или изричали реплики от типа: „Разболях се от мисли“ и дори да не сте вземали под внимание подобен род изказвания, то повярвайте медицината кима доказателства за подобни факти. Как да се предпазите от собствените си мисли и с какво вредят на здравето ви, научете сега:

Атаките на ума – убеждения от типа, че хора Силата на мисълта – като най-показателен пример за силата на мисълта и положителната настройка у човек, медицината посочва плацебо ефекта. Хапчето, което се пие по лекарско предписание има силата да въздейства като кара пациента да се чувства добре, смятайки, че то му помага. Дори в това хапче да има само захар, то тази техника помагала на много пациенти с тежки заболявания да се излекуват. Някои ги наричат „кухи таблетки“ , а други знаят, че са активни таблетки. Каквато и да била истината, то пациентите не били информирани. След множество изследвания станало ясно, че умът ни може да работи в наша полза и обратното да води до пагубната ни гибел. Оказало се, че както мозъкът и нагласата ни могат да ни излекуват, така могат и да ни разболеят. За медицината този ефект се нарича нецебо ефект.

Advertisements

Убежденията – убеждение от типа, че сте тежко болни може да доведе до фатален край са често плод единствено на мисълта. Подобни случай са описани не един път в медицинска литература. Така например в 70-те години на миналия век, американец на име Сам Шуман бил диагностициран с рак на черния дроб. Лекарите му казали, че му остават 2-3 месеца живот и Шуман спазил срока, като по чудо починал, Очаквайте щастливия изход, мислете положително, точно такива. Едва след направената аутопсия било установено, че е умрял не от рак, а от самото убеждение, че умира от рак.

Как да се справим с лошите мисли:

  • Поговорете с лекаря, който ще ви обясни, че лечението е много индивидуално и ако едни пациенти се повлияват за един период, то на други им е нужен друг подход. Не се влияйте и от чуждото мнение, освен това на специалистите.
  • Щастливо и благоприятно във вашата полза – потърсете подходящ за вас начин да се разтоварите от стреса – йога, музика, спорт, танци, медитация, разходки в планината действат на много хора разтоварващо и успокояващо.
  • Ако лесно се повлиявате от медийни съобщения научете се да размишлявате самостоятелно и „трезво“. Разбира се не е добре и да игнорирате или подцените факта, новината, за която сте чули, но това, че е станало някакво бедствие, изригнала е епидемия или глобален риск и грози земята не означава 100% край и истина.
  • Ако мислите, че цветът, цената или дозата на хапчетата имат терапевтичен ефект, то в заблуда сте – признайте си сами пред себе си, че е глупаво да се ръководите по подобни представи, най-малко що се отнася за таблетките. Ако сами не може да си повярвате, то замислете се дали лекарят не предписва едно лекарство, само защото е по-евтино от друго. Следващия път дори може да спестите пари и да се почувствате по-добре от цялата работа.