Мелник – романтиката на малкия-голям град

Град Мелник е най-малкият по размери и брой население град, но това по нищо не го отмества от листата на великолепни и много посещавани туристически дестинации.

Ако все още не сте посещавали един от най-романтичните градове на страната, то всеки сезон е подходящ. В Мелник може да се насладите на чист въздух, гледка от спретнати бели къщурки, пръснати из тясната долина и причудливи Мелнишки пирамиди.

История, разположение и традиции на град Мелник:

Историята на Мелник разказва за първите заселници по тези земи, които били траки. От началото на XI в. пр. Хр. По-късно по тези места живели римляни, а още по-напред в годините славяни. Самото име на Мелник идва от „мел“, което в превод значело креда или бяла глина. През 1215 г. град Мелник става столица на независимо федерално княжество, под управлението на Алексий Слав.

И днес до града могат да се видят руини от някогашната му крепост. След 1395 г и до 1912 г. местността е под власт на Османската империя, а едва след това процъфтява. Местните се занимавали с търговия още по онова време, като продукцията изнасяли във Виена, Венеция, Будапеща и Генуа. До днес славата на мелнишкото вино е ненадмината и почитана още от управлението на френски графове, испански херцози, венециански дожове.

Разположението на гард Мелник е измежду южните склонове на Пирин планина са така гостоприемни, съхранили величието и просперитета на този край. Днес на мястото, където по времето на Възрождението се намирало процъфтяващо селце, днес са останали малко автентични къщи, някои руини и многовековна история. Днес това място е популярно и като роден край на Спартак, син на тракийското племе Меди.

Днес Мелник е архитектурен резерват.

Разположението на най-малкия град от българската карта е на 175 км. от София; на 22 км. от Сандански; на 22 км. от Рупите; на 7 км. от Роженски манастир и само на 30 км. от гръцката граница. Населението му наброява малко над 300 души, които са ангажирани главно в туризма и винопроизводството.

Традициите в Мелник се водят от легендитеидващи от миналото на града. Някога той бил и носител на престижното име на място, където се създава най-качественото вино. Смята се, че то било любимото за сър Уинстън Чърчил, а той самият купувал по 500 литра на година. Местните мелнишки вина и до днес се добиват от специален сорт широка мелнишка лоза, а това се е наложило като класика сред българските вина.

Забележителности в Мелник:

Мелнишки възрожденски къщи – за най-красива къща се смята Кордопуловата. Тя е и с най-големи размери на Балканския полуостров. Разположена е в източната част на Мелник от 1754 г. Днес тя е посещавана от над 30 хил. туристи на година. В нея са разположени венециански стенописи, стъклописи, дърворезба. Къщата е част от списъка на 100-те национални туристически обекта. В близост до нея се намират Болярска и Пашовска къща. В списъка на най-посещавани възрожденски къщи в Мелник се отнасят още Велева къща; Паскалева къща; Менчева къща; Лумпарова къща. Всички те са културни паметници с национално значение.

Мелнишки пирамиди – те са уникални по своята същност и години наред привличат туристи от цял свят. Простират се на 50 кв. км. и се делят на три дяла – Роженски, Мелнишки и Кърлановски пирамиди. Появили са се в резултат на ерозия на глинената почва, а с годините и климатичните условия са се видоизменяли. Някои от формите на Мелнишките пирамиди наподобяват минарета, алпийски хребети, обелиски, готически храмове, египетски пирамиди, скални гъби и много други.

Роженски манастир –най-големият манастир в Пирин планина, известен като „Свето Рождение Богородично“ е средновековна постройка съхранена и до днес. В него се съхранява копие на чудотворната икона на св. Богородица Портаитиса. Всяка година на 7 септември богомолци от цял свят прииждат на това място, за да поднесат дарове на иконата и да нощуват в храма.

Къде да отседнем в Мелник:

Изборът е много голям, въпреки малките размери на тази туристическа дестинация. Многобройни са местните семейни къщи за гости, вили и хотели в самия град Мелник. В близост са Рожен и Сандански, които предлагат и настаняване в СПА хотели. Не липса и разнообразие от винарни и изби, където всеки може да вкуси от традицията на Мелник.

Наздраве на всеки и на добър час за всеки решил да посети това омайно място!