5 остри сетива у котките

котките

Знаете ли, кои сетива у котките може да разпознаете?

Домашни любимци, котките имат опасно остри сетива. И докато вашата писанка се излежава мързеливо на слънчице, а вие не подозирате нищо, може да се изненадате от бързината на реакцията й.

Оказва се, че котката реагира екстремно и изключително адекватно на всеки дразнител.

Какво означава всяка нейна реакция и как да постъпваме в многото такива, предлагаме ви да узнаете.

Пронизващият поглед на котката

Очите на котките са изключително красиви и с остро зрение. Разположението им позволява котката да улавя в зрителния обсег до 280 градуса, а това я нарежда на първи места сред бозайниците по зрителна усвояемост. Наред с тази способност котките имат дарбата да усещат релефната повърхност ясно, движенията и дистанцията на плячката. Котката вижда безупречно дори в тъмното, но сходно, както кучето не различава цветове в червената гама.

Остър слух на мъркащия любимец

Ушите на котката могат да се движат на 180 градуса, а това се дължи на 27 мускула, които има в тази зона. С тяхна помощ писанката долавя и най-тихите шумове, в рамките на 5 децибела. Такива са дишането на човек и други. Ушите на котката наподобяват антенки и сравнена с човека, който долавя шум с 20 децибела, равняващи се на шушукане и вятър, котката долавя ултразвуци, които човек не може и да си представи.

Обоняние на най-високо ниво

За разлика от други сензори у писанката е силно развито обонянието. И още преди да сме извадили нещо от хладилника, котето долавя миризмата на месо и се притичва. Котката монополизира 6% от мозъка си, нещо, което за хората се равнява едва на 0,3%. Наред с това котката притежава органа на Джейкъбсън, който у човека е атрофирал. Този орган се намира на небцето и е осеян от невро центрове. Котката използва този орган за като разтяга устните си и вдишва през устата.

Изтънчен вкус

Котката има 20 пъти по-слабо развити вкусови усещания и вкусови брадавици от човека. Тя в значително по-малка степен от кучето може да долови вкусовете на различно приготвени храни, което напълно обезсмисля процеса. Най-интересно е, че мяучещото животно не прави разлика между сладко и солено.

Тръпнещо осезание

Мустачките на котката са нейният най-важен сензор за обоняние. Те не бива да бъдат подрязвани в никакъв случаи. Мустачките от двете страни на устните, бузите и веждите, в зоната на предните лапички. Всички те са важни, за да може котката да долови движенията на въздуха, опасностите, пространството и препятствията, покрай които минава.

Какво говори езика на тялото на домашните ни любимци, предлагаме ви да научите сега!