Любопитно за таксита и такси услуги

такси услуги

Любопитно за таксита и такси услуги по света

Едно от първите неща, за които се сещаме да проверим отивайки в чужда страна са такси услуги. Такситата на чуждо място са важначаст, особено щом става дума за дестинация, извън нашата…

С такси услугите можем да достигнем до всяко едно място

С такси услуги можем да разгледаме всяка една забележителност и да не изпускаме първото пристигане на летище или гара. Можем да изминем маршрут до хотела, в който ще се настаним.

Ако се числите към активните туристи, които пътуват поне няколко пъти в годината, то най-вероятно вече сте разбрали, че такситата са различни по различните краища на света. Така например, те се различават по външен вид, цвят и начин на работа.

Ако попаднете в Китай от значение, по време на качване в такси автомобила да бъде уговорено плащането. Оказва се, че различните агенции за такси услуги могат да возят по един и същи маршрут на коренно различни тарифи. Някои от тях може да ви се стоят поносими, но други може да са дори тройно по-високи. Така, че ако попаднете в тази страна вземете под внимание този факт, за да не ви излезе прекалено „солена“ екскурзията.

Плащанията могат да бъдат направени по тарифи не само от престижни агенции за такси услуги. В Китай, има кодекс за добро поведение, който е дело на Комунистическата партия, а в него ясно пише, че таксиметровите шофьори трябва да са добре изглеждащи, чисти и спретнати, преди да се явят на работа. В това число напълно се изключва варианта да се пуши в купето, да се яде или да бъдат оставяни, каквито и да било отпадъци.

Спирайки се на друга дестинация, не по-малко интересни са данните за таксита и такси услуги в Южна Корея. За нея са типични, най-ниски цени на такси услуги, сравнени с всички останали по света. И дори да звучи невероятно, наред с ниската цена пътниците ползващи такси услуги могат да се полюбуват на неповторими условия за комфортно настаняване, безопасно возене и всичко придружено от множество екстри.

Корейските таксита се числят към високите класове, които могат да бъдат намерени сред такси услуги измежду всички страни.

Фактите за такситата по света

Не по-атрактивни и любопитни са и фактите около таксита в Япония, те са характерни с отличителни правила. Така например, ако в автомобила свети зелена светлина, значи такси колата и шофьорът му са заети, а обратното червеният сигнал говори за свободна такси кола.

Съвсем обратно, на това, което ни е познато у нас?! В японските такси трансфери се допуска да пътуват най-много 3-ма пътници. Сравнени с други цени на такси услуги, японските са високи, а нощно време возят с още 30% над тарифата за деня. За сметка на това пък всеки един автомобил предлага луксозни услуги като климатик, видео, хладилник, телевизор и мини бар. Японските шофьори на таксита са в униформи, на които има логото на компанията, за която работят. Те са джентълмени и подобно на пиколото в хотела посрещат клиента, вземат багажа му, отварят вратата и най-важното не занимават пътуващия с безсмислени или любопитни теми и въпроси. С една дума държат се изцяло на ниво – професионално обслужване.

Сравнявайки тези така далечни страни, вече у много у нас са изникнали доста повече въпроси. Защо се спряхме именно на Азия ли, отговорът е – за да разберем къде е нашата малка страна България на фона и в предлагането на световни такси услуги.

Ето и най-общите неща за таксита в България

Такси услуги в страната са едни от най-ниско платените услуги за цяла Европа. За разлика от Руските такси, които постоянно са изложени на критики от страна на чужденци.

Шофьорите на руските такси автомобили не спазват правила в движението им , спрямо околните е трудно да разберат на къде пътуват. Характерно за самите такси коли е, че предното им стъкло, заедно с таблото са винаги отрупани с всякакви аксесоари и джажди, които създават усещане за хаос. Наред с това цвета на тези таксита не е фиксиран, а така много често туриста от друга страна може да попадне на нелегални такси превози, без следа от обозначения и знаци.

И преди да завършим сравнителната характеристика на такситата по света, нека се спрем и на услугите на САЩ. За Американските таксита е типичен жълт цвят, както и у нас. При тях най-ползвана марка са Ford автомобилите. На предния капак на американското такси има още един отличителен белег и той е плака, а на покрива е обагрен от светлини.

Наемайки кола такси в САЩ трябва да сте на ясно и, че пътника винаги се разполага на задната седалка. По отношение на таксиметровите шофьори в Америка е известно, че са главно емигранти, който много често не говорят английски и сравнително много нарушават правилата на движение за страната.