Любопитни факти за плода Дуриан

Дуриан

Уникалното тропическо растение Дуриан произхожда от Сингапур, Мианмар, Филипините и Малаизия. То е като емблема за тези региони и притежава индивидуален и специфичен аромат.

Цветовете на Дуриана са зелени или кафяви, имат твърда кора и едри шипове. Заради острата миризма на цвета на екзотичното растение, той не се отглежда в офиси и затворени помещения.

Ароматът му наподобява мръсна дреха и вкиснато сирене. В някои страни съществува дори забрана за пренасяне на растението в обществен транспорт и на летища. Едно такова е Банкок.

Плодовете на Дуриан са екзотични и будят интерес у много хора. Някои от тях се предлагат на цената на банани и ананаси, което показва, че са относително достъпни. В ципата му има кремообразно съдържание, което може да се вкуси с лъжичка. Течността в плода на Дуриан наподобява мазно и отлежало бяло сирене. Хранителните качества на Дуриан са с високи стойности. На пазара може да се открие и под формата на чипс или паста. Най-вкусна форма придобива в комбинация със сладолед.

Съществуват десетки видове Дуриан, а интензитета на аромата, плътността и цвета са идентични за всеки от тях. В Тайланд например се отглежда сорта монтон, който е с по-мек вкус и е подходящ за пренасяне на по-големи разстояния. Така монтон дурианът достига до всяка точка на планетата.

Дуриан

Интересно около Дурианът е и, че се бере дълго преди да узрее, а това предпазва от пренасяне на миризмата, преди цвета да се е разгърнал напълно. По този начин позволява складиране седмици наред.

В Борнео се отглеждат и други сортове Дуриан. Някои от тях налагат плодът да узрее напълно, преди да бъде откъснат от дървото. За най-качествен се смята плода, когато е нарязан 6 часа след самото му падане от короната на дървото. Ако плода падне на земята и се сцепи има вероятност бързо да се развали (греняса).

В дива среда Дурианът достига 30 м. височина. Агрономите създават плантации с нискостеблени сортове и по този начин брането на неузрелите и бодливи топки става много по-лесно.

Според азиатците, Дурианът е изключително полезен. Той има затоплящи качества, след консумацията му и това дори не налага завиване нощем с одеяло. Някои от тях смятат още, че консумацията на плод дуриан може да ги предпази от болести, диабет и дори да им помогне да доживеят до дълбока старост.

Плодът на Дуриан се използва и в някои изби за създаване на чудни вина. Тайланд и Индонезия се славят като центрове за отглеждане на бодливата и миризлива топка.