4 летни защити за косата

защита за косата

Здравата и бляскава коса, зависи от менюто и някои защити за косата. Свободните радикали, които увреждат косъма, могат да бъдат неутрализирани с храна от кайсии, грозде, спанак и броколи.

За да бъде косата все така бляскава и красива и по време на лятната ваканция, трябва да се грижим постоянно за нея. Освен кожата и косата се нуждае от UV защита в летните месеци.

4 летни защити за косата

По време на плажа и покрай басейна, слънцето се отразява върху нея. Специалистите по поддръжка на косата съветват още:

Защо е важна грижата за косата

Косата, колкото и издържлива да е се нуждае от специални грижи. Слънце, вода, вятър оказват  негативни последици върху здравето й. Солта, йода и хлора във водата могат да променят кутикулата на косъма. В резултат на това косата става по-груба, изтънява, започва да се къса и има вид на слама. Косъма може да загуби дори пигментацията си в резултат на вредните влияния от вън. Превантивните мерки за косъма са от значение, както по време на лятото, така и за бъдещето и в идните месеци. Увредената коса може да бъде коригирана, но за всичко това се иска време.

Как е правилно да се грижим за косата

По правило не трябва да излагаме косите си на пряка слънчева светлина и избягване на часовете, когато слънцето е най-силно между 11 и 13 часа е най-опасно за структурата на косъма. Добре е в тези часове косата да бъде покривана с шапка или кърпа, както и за нейната защита да се ползва специална козметика. Масла за коса, спрейове и други мазила са въпрос на личен избор, от значение е те да съдържат UV защита.

Как да постъпваме с косата във водата

От морската сол по косата се образуват малки кристали, които с просто око са невидими. Те обаче привличат слънчевата светлина, тя се отразява в тях, а наред с нея и вредните ултравиолетови лъчи проникват до същността на косъма. Добра тактика е след излизане от водата косата да се изплаква с хладка вода. Шише с минерална вода е напълно достатъчно, за да отмие морската сол. В случай, че русата коса се оцвети в синьо или зелено след излизане от басейна, това може да е в следствие на препарати за дезинфекция във водата. Специалистите съветват 3 таблетки аспирин да се разтворят в 4 л. вода и с нея да се измие косата. Изплакване с чиста вода трябва да стане най-малко след час, за да може аспиринът да свърши безупречно работата си.

Как да защитим косата от слънцето

Слънчевата светлина изсветлява косата. Ако за русите хора това е добре, то тъмнокосите не са за промяната в пигментацията на косата. За целта се препоръчва ползване на различни предпазващи козметични продукти – маски за коса, бои, спрейове, шампоани. Някои от тях съдържат протеини, витамини, антиоксиданти и минерали. Ако върховете на косата са повредени, трябва да бъдат подрязани и да се подсилват с козметика срещу цъфтеж на косата.

Погрижете се за косата и през есента: https://www.interpolezno.com/грижи-за-косата-през-есента.