Любопитни факти за диня и пъпеш

диня и пъпеш

Любопитни факти за сочната диня и ароматния пъпеш!

Някои историци излагат някои любопитни факти и са на мнение, че динята в миналото е била диво растение, което растяло в пустинята Калахари.

Местните я използвали за заместител на вода. Култивирането на сочния плод започва едва през XVII в. в Африка, а малко след това се пренася и във Великобритания, Китай, Испания. До земите на Северна Америка, динята достига, чрез европейските колонизатори, също както и африканските роби.

Интересен е факта, че най-голямата диня отгледана някога тежала 115 кг. и била плод на дейността на фермер от Оклахома, САЩ.

Днес са познати над 1200 вида диня, но само 60 вида от тях са годни за консумация.

Формите и разновидностите на дини по света са различни – кръгли, овални, продълговати, сърцевидни. Най-новите форми, които придобива динята са квадратни и са дадени в Китай, съвсем наскоро.

диня и пъпеш

Специалистите съветват да се яде диня при стрес и депресивни състояния. Един от минералите, които човек губи през лятото, чрез потта е магнезий. Той съдържа силно действие, срещу депресия и лошо настроение. Този микроелемент се съдържа в големи дози в парче сочна диня.

Още факти за диня и пъпеш!

Недостигът на диня може да доведе редица здравословни проблеми, каквито са спазми, крампи, нарушения в сърдечния ритъм, нервност, раздразнителност и т.н. Само 150 гр. диня са напълно достатъчни за набавяне на дневните нужди от магнезий, а в 100 грама от ароматния, червен плод има около 224 гр. магнезий.

Класацията за най-предпочитани и полезни летни десерти бележи не само динята, но и ароматния пъпеш.

Разтоварващ ден с пъпеш:

С него, също както и с диня могат да се правят разтоварващи дни. Така например зелен, жълт или оранжев пъпеш е добре да се хапва един път седмично. Той не се препоръчва на страдащите от захарна болест диабет и болните с хронични възпаления на стомаха и червата.

пъпеш

По време на приема на пъпеш, диетолози и медици съветват да се консумира много минерална или преварена вода или чай от шипка. Не се препоръчва комбиниране на пъпеш с мляко, сметана и масло, защото покачва килограмите. За диета с пъпеш се препоръчва комбинация от не повече от лъжичка мед и то със закуската.