3 въпроса за щитовидната жлеза

проблеми с щитовидната жлеза

Проблемите с щитовидната жлеза засягат предимно жените. Това е така, защото органа е снабден главно с рецептори на женските хормони – естроген.

Какво още трябва да знаем около този вид заболявания и как може да се предпазим, избрахме да проследим в настоящата тема:

Защо боледува щитовидната жлеза

Факторите, които смущават жлезата са много. Сред тях известен е Базедовата болест, която представлява автоимунно заболяване. Тя създава антитела, които се борят с проблеми на жлезата. Те могат да предизвикат свръх активност, хипертиеоидизъм, дисфункция.

Проблемите с щитовидната жлеза се установяват с кръвен тест, като се проследява нивото на хормон TSH, чиято задача е да стимулира. В случай, че количествата му са недостатъчни се пускат изследвания на хормони Т3 и Т4, както и антителата на Базедова болест.

Какво лечение помага за щитовидна жлеза

То представлява лекарствен прием на антистероидни медикаменти, които се приемат в рамките на две години. В случай, че щитовидната жлеза не се повлияе се препоръчва хирургическа намеса, чрез премахване на щитовидната жлеза.

След подобна операция на пациента се назначават хормонални лекарства, до края на живота. Прилага се и лечение с радиоактивен йод на хора в по-голяма възраст или жени, които не смятат да имат деца повече.

Йодът на помощ за щитовидната жлеза

Йодът е главна съставка за здравото работата на щитовидната жлеза. Последната се нуждае от йода, за да може да произвежда хормони.

Не много известен е факта, че 40% от нужда за деня на човешкия организъм от йод се набавя от мляко и млечни продукти. Те трябва да са налични в продуктите, заедно с морските деликатеси, готварска сол и други.

С готварската сол не бива да се прекалява и заради риска от хипертония. При бременни жени, които имат завишена нужда от йод, храната не е напълно достатъчна да го набави и тогава се препоръчва прием на 150 микрограма йод преди, по време на бременността и кърмене.

За пушачите йодните стойности са занижени. Това може да провокира хипертиреоидизъм. За страдащите от Базедова болест, тютюнът повишава риска от намаляване на зрението и ефективността на лечение на щитовидната жлеза. Вижте и някои методи за отказване на цигарите: https://www.interpolezno.com/metodi-za-otkazvane-ot-tyutyunopushene.