6 качества на динята

6 качества на динята

Динята – парчето от нея, добре огладено, ароматно и сочно е не само много вкусно за горещите дни, но и изключително здравословно.

То действа като еликсир, хидратира организма, набавя нужния киселинен баланс, действа диуретично, отслабващо и помага при някои болести като псориазис, анемия, проблеми със стомаха.

Защо е полезна динята

Динята е сезонен плод, затова е много подходяща, както за сваляне на килограми, така и за профилактика на редица заболявания. С нея може да се прави диета, да се лекуват проблеми с гастрит и колит и дори да се използва като козметично средство. Като маска за тялото се ползват семената на диня, които се начукват на ситно и се втриват с памучен тампон 2-3 пъти на места засегнати от акне, лунички, пигментни петна. Приемът на плода диня помага за хидратиране и заздравяване на кожата.

Диета с диня

Какво съдържа динята

Динята се съдържа ликтопен, а количествата му в този летен плод са най-големи, сравнен с всички останали плодове и зеленчуци. Само в парче 100 гр. диня има нужната за организма дневна доза магнезий. Магнезий, калций, калий, натрий са основни състави в сочния плод. Наред с това динята помага за схващания и мускулни болки, премахва умората, предпазва от аритмия и инфаркт, помага на хора страдащи от високо кръвно налягане. Тя действа благоприятно и на проблеми с бъбреците, заради големите нива на течности, което не позволява натрупване на соли и образуване на камъни. Сочният летен плод има антидепресивен ефект и спомага доброто настроение.

Динята е богата още на аминокиселини, сред които каротиноид, ликопен.

Така тя предпазва от проблеми със сърцето и рак на простатата.

диня

Динята съдържа фолиева киселина или витамин В9. Тя спомага за изграждане на РНК и ДНК на клетките, създава сияен и здрав вид на кожата, покачва кърмата при кърмещи жени.

С какви болести се бори динята

Тя се препоръчва за хора страдащи с жлъчка, бъбреци, чернодробни заболявания и проблеми с пикочната и отделителна система. Червеният плод помага при хроничен запек, заради фината целулоза, която съдържа и така подобрява перисталтиката.

Противопоказания на диня

Малко след приема на плода може да се появяват газове и диуретичен ефект. За хората страдащи от големи камъни в бъбреците не се препоръчва прием на диня, за да не предизвика криза. Тя е противопоказна и за хора страдащи с проблеми на дванадесетопръстника и с изострена язва на стомаха. За диабетиците, диня се приема в по-малки количества от 200 гр. дневно и то с голям прием на вода след това.