Плодове и зеленчуци в лилаво

лилаво

Лилав цвят в чинията – или всичко за плодове и зеленчуци в лилаво

В късната есен, пазарът изобилства от плодове и зеленчуци в лилаво! Синьо-лилавата гама преобладава, затова е добре да се възползваме от богатия избор.

Зелено, червено, бяло и лилаво са водещите цветове сред плодове и зеленчуци. Ако искате да сте здрави и тонизирани е важно да включите в менюто си всички багри.

[bctt tweet=“Всеки един цвят е различно полезен и важен за организма.“]

Научете кои плодове и зеленчуци в лилаво са полезни:

Тъмно грозде

Червените и черни сортове съдържат птеростилбин, който предпазва от диабет и ракови заболявания. Известно и доказано е, че много тъмното грозде подобрява зрението, спомага за поддържане на нормално телесно тегло и укрепва нервната система. Сокът от червено грозде намалява риска от образуване на съсиреци и спомага цялата кръвоносна система.

Смокиня

Богата на фибри, минерали, пектин и витамини, тя е изключително полезна за храносмилането. Подобрява метаболизма и се препоръчва при хора спазващи диети. Сушената смокиня съдържа омега 3 и 6 мастни киселини и фенол. Много подходяща е за хора с коронарни заболявания. Смокините са източник на калций, от който се нуждаят костите и зъбите.

Синя слива

Съдържат антибактериални свойства и спомагат възстановителните процеси на организма. В една синя слива се съдържат количества антиоксиданти, равняващи се на тези в 100 гр. боровинки. Това обаче не е всичко за синия плод. Той се бори успешно с авитаминоза, желязо дефицитна анемия, стимулира обмяната на веществата, бори се със заболявания по стомашно-чревния тракт.

С какво са полезни за организма:

Касис

Познат на много от нас като един от плодовете с високо съдържание на витамини, гроздовидните тъмни зрънца имат способността да съхраняват полезните си качества, както пресни, така и под вид на компот. Плодът е полезен за имунитета и спомага за бързо регенериране след тежки заболявания. Сокът, желето и отварата от касис помагат при висока температура. Пресните и преработени плодове имат загряващо действие и диуретично свойство. Сокът от касис в комбинация с мляко е лековит и за ларингит, бронхит, кашлица и прегракване на гласа.

Патладжан

Само в 100 гр. от този зеленчук се съдържат повече от 80 полезни вещества. Сред най-важните от тях са фитонутриентите (флаваноиди и фенолни съединения), с доказани антиоксидантни свойства. Синият патладжан е богат на насунин, който се среща най-много в кората и провокира клетъчните мембрани, кръвоносната система и мозъчната тъкан. За хората страдащи от заболявания по черен дроб, жлъчка, бъбреци не се препоръчва приемът му.

Червено зеле

Използва се като превантивна мярка срещу рак на кръвта. Богато е на протеини, ензими и целулоза. В него се съдържат 2 пъти повече витамини и 4 пъти повече калории от обикновеното зеле. Наличието на антоцианин спомага еластичността на капилярите и се грижи за нормалната им пропускливост.

Червен лук

Познат още като воден лук, той съдържа елементи, които взимат активно участие в борбата с някои видове туморни заболявания. В червеният или по-скоро лилав лук се съдържа още сяра, която поддържа дейността на сърцето, грижи се за нервната система и допринася тонуса на мускулите. Лукът е богат на фитонутриентна киселина (кверцетин), който има високи антиоксидантни свойства. Понижава риска от сърдечни заболявания, астма и белодробен рак.