Кога и как да берем цветята

Цветята са нещо хубаво и ако не сте страстни природозащитници, в есента е най-подходящия момент да разкрасите дома с тях. За целта обаче не е от значение само да ги откъснете, но да го направите по-начин, че да не навредите на цялостния вид на растението и визията на градината.

Ето, как може да стане това:

Как да отрежем цветовете – цветовете винаги се режат с остра ножица или нож. Такива се поставят под наклон с режещата част и около стеблото. По този начин се осигурява по-добро всмукване на вода, след като цветята бъдат поставени във ваза с вода. В случай, че отрязаната тъкан се смачка, има голяма опасност луковицата да загние. Ето, защо цветовете на циклама и калата не се режат, а директно се изстъргват от пазвата на листата. Тази тактика се препоръчва, защото остатъкът от цветна дръжка загнива и пречи за формиране на нов цветове.букет цветя

Колко дълга трябва да е дръжката на откъснато цвете – цветовете трябва да са със здрави и силни дръжки. Такива се отрязват, но не за сметка на растението. Не забравяйте, че то остава в почвата и ще му е нужна сила, за да оцелее. След отрязване цвета на лалето, по стеблото, което остава в почвата, трябва да има налични поне 2 листа. Такива ще осигуряват натрупване на асимилати в луковицата.

На какво да обърнем внимание в откъсване на цветя от градината – цветовете не бива да се късат в дъждовно време или при роса. Така само може да допринесете за увреждането им. Ако има наличие от почвено или въздушно засушаване, цветовете се брат, само след обилно поливане. Така растението само възстановява турогора си. Отразяват се малко преди отварянето на пълното разцъфване. Така, например фрезията трябва да се откъсне преди отваряне на най-нискостоящия цвят, а гладиолите, когато има 2-3 цвята с оцветени венчелистчета.