Диета за вегетарианци – топ безмесни източници на протеин

Диета за вега

Ти, си на Диета за вегетарианци?

Ако търсиш твоята диета за вегетарианци, то предлагаме ти, цял списък с безмесни източници на протеини.

Знаеш ли, кои са топ безмесните източници на протеин?!

Наясно ли, си, че трябва да си набавяш всичко необходимо като при пълноценно хранене?!

Да споменаваме ли, колко полезна е марулята?! Тя е не само здравословна, но и много вкусна, а наред с това помага за бързо отслабване.

Предлагаме ти, сама да избереш своят здравословен начин на хранене!

Диета за вегетарианци

Всеки диетолог може да потвърди, че наред с храненето, салата с марули може да ни струва малко пари. За сметка на това, тя доставя огромни дози витамини и минерали и то за почти никакви калории.

По сходен начин стоят нещата и със зелето. То е богато на целулоза, фибри, минерали, въглехидрати и протеини, няма никакви мазнини. Салата от него подобрява перисталтиката на червата, утолява глада и доставя нужните хранителни вещества.

Сред богатите източници на енергия и полезни вещества, в списъка на диетолозите се нареждат още – бобени храни, от които с голяма привилегия се ползват боб, леща, грах. Те са пълноценни източници на енергия.

Ядките са полезни на протеини!

Те съдържат полезни мазнини и са с пълнеж от фибри. Те също трябва да присъстват редовно в твоята Диета за вегетарианци.

И като заговорихме за без местните храни пълноценни на протеини не бива да изпускаме и жизнената сила на киноа и амарант, които са две хранителни балансирани зърнени култури. Те съдържат комбинация от въглехидрати и протеини. В списъка се нареждат и семената на чиа, източник на протеини и омега-3 мастна киселина.

безмесни източници на протеин

Щом стане дума за жизненоважните микроелементи в организма, протеините бележат класацията. Те са необходими и участват във всеки процес на тялото. Те възстановяват мускулите, снабдяват ни с енергия и премахват умората.

Нужната дневна доза протеини за тялото в диета на вега, трябва да е около 0,8 гр. на всеки килограм телесно тегло. Казано в цифри, ако човек тежи 60 кг, то ще са му нужни 48 гр. протеини дневно. Това мнение обаче не единодушно. Някой специалисти твърдят, че човешкият организъм се нуждае от захранване с 1,2 гр. за всеки килограм човешка маса.

Като водещи източници на протеини се нареждат местните храни, но вземайки предвид факта, че много хора са вегетарианци или спазват различни диети, при които се изключват местни и млечни храни.

Тогава добре е да се знаят и без местните източници на протеини.

Диета  за вегетарианци с растителни храни:

  1. Киона – в една чаена чаша от зърнената храна се съдържат 8 гр. протеини.
  2. Едамаме – в зрънцата зелена соя се съдържат 16 гр. протеин на всяка 1-а чаена чаша от тях.
  3. Чиа – цели 9,4 гр. протеин могат да се набавят само с две лъжици от зърнените семенца.
  4. Леща – в 200 гр. леща се съдържат 18 гр. протеини.
  5. Темпе – в 200 гр. от него има повече от 30 протеина.
  6. Сайтан – само 70 грама от него съдържат над 20 гр. протеин.
  7. Фъстъчено масло – само 100 гр. от него съдържат над 32 гр. протеини.
  8. Яйца – в само едно кокоше яйце се съдържат 7 гр. протеин.
  9. Нахут – една чаша равняваща се на 200 гр. от него, съдържа 14 гр. протеини.
  10. Цедено кисело мляко – в една чаена чаша от него се съдържат 29 грама протеини.

Наред с изброените без местни храни, съществуват още множество, които могат да бъдат включени в списъка по време на диета за вегетарианци.