Критическа възраст – естествен етап от живота

Климактериум, познат още като критическа възраст е преходен период от живота на всяка жена. През него тялото се променя, преминавайки към непродуктивна възраст. Всяка една промяна по време на климактериума се изразява в различни психически и физически състояния.

Какви промени настъпват по време на критическата възраст?

Половите жлези понижават функционалността си. Количествата на естроген и прогестерон намаляват рязко. В резултат от тези аномалии, жените усещат обливане от топли и студени вълни. При някой от представителките на женския пол, по време на критическия период се появява загуба в съня, сърцебиене, косопад, остеопороза, наблюдават се резки промени в настроенията, депресивни състояния, загуба на желание за секс. Тези симптоми отшумяват с привикването на организма.

Колко време продължава климактериума?

Обичайният период е 20 години, но при някои дами трае само 8 години.

Какво е менопаузата?

Тя е съпътстващ етап от климактериума. При нея менструацията окончателно спира. За приемлива менопауза се взема в предвид липсата на кръвотечение поне 1-а година. Възрастта, в която започва менопаузата е 48 до 54 години и се определя от географската ширина, икономическите условия и редица спохождащи фактори.

За и против синтетични хормони

Съвременната медицина доказва, че синтетичните хормони, които до преди няколко десетилетия се изписваха масово на жените по време на навлизане в критическа възраст сега са крайно неподходящи. Те крият риск от инфаркт на сърцето, рак на гърдата, астма, тромбоза. И въпреки ефекта от употребата им – здрав сън, липса на горещи вълни, стопер за чупливостта на косата, то синтетичните хормони носят много големи вреди за цялостното здраве на организма по време на критическия период. Експертите съветват приема им да става само при непоносими оплаквания. Приема им трябва да е регулиран, отчетлив и малък. Ако пациентката крие риск от развитие на остеопороза, тога се назначава и прием на допълнителни таблетки калций и хормони.

Фитохормони

Този вид хормони са на растителна основа и действат сходно с произвежданите в човешкия организъм. Медикаментите съдържащи тези фитохормони, нямат странични действия.

Как помагат фитохормоните?

В резултат от приема им жените не усещат горещите вълни и болките по време на менопауза. Фитохормоните щадят от поява на рак на гърдата. Препоръчва се и прием на соев хормон, той намалява изпотяванията и действа благоприятно на кожата.

Синтетични или растителни хормони за менопауза?

Хормонална терапия може да има само при отсъствие на разширени вени, диабет, инсулт и чернодробни проблеми. Замяната на синтетични с фитохормони трябва да става постепенно и в рамките на 3 месеца, през които организмът трябва да се настрои от единия вид към другия.

Може ли да се отложи климактериум?

Здравословният начин на живот може да допринесе до по-късната му поява. Препоръчва се прием на големи количества плодове и зеленчуци. Нахут, бобови растения, леща са носители на големи дози вещества, които стимулират обновяването на клетките.

Мъжете страдат ли от климактериум?

При мъжете този период се нарича андропауза. При тях се изразява с горещи вълни или усещане за отпадналост. Симптомите са провокирани от намалено производство на мъжки хормони. В резултат от хормоналния дисбаланс мускулатурата отслабва. Андропаузата за мъжете започва след 50 годишна възраст. Според медицината мъжете страдащи от заболявания на черния дроб влизат по-рано в климактериума.