Колко трае модерното „завинаги“

завинаги

Завинаги ли е: „Докато смъртта ни раздели“…

… или това беше преди, а сега по-подходящ е репертоарът „Докато съдът ни раздели“!

Странно, но факт. Все повече се убеждаваме, че дори най-щастливите и красиви светски двойки, блажено, сключили брак, приемат за даденост, че след няколко години вече може да не са заедно.

Брачният обет остана само като красива фраза, в която няма никаква умисъл, само спазване на традиция и обичай.

Колко трае модерното „завинаги“

И слушайки за все повече двойки със световна слава, които се разделят ежедневно, избрахме да се насочим към една не толкова ни чужда тема – браковете в наши дни.

Причини за разпадане на съвременните бракове:

Слаба основа

Знаете ли, че в миналото (може би по времето на родителите ви, че и по-отдавна) любовта не е била единствена сила, която събирала хората. В повечето ситуация прагматизма се намесвал и бил движещ фактор. В миналото на жените не им се давали такива права. Основното задължение било да седят у дома, да се грижат за домакинството и да раждат и възпитават децата. Това слагало на брака „окови“ между двамата сключили го, за добро и за лошо. Днес нещата далеч се разминават с „онова време“. Жената, освен ангажимент, да роди и да отгледа децата има задачи да прави кариера, да носи пари у дома (че много пъти и повече от мъжа), да домакинства, да е модерна, съвременна, социална личност и куп задължения още. Не бива да пренебрегваме и статистиките. Те показват, че 50% браковете претърпели развод са живели дълго преди да „надянат“ халките заедно.

Изградени стереотипи

Всички изграждаме стереотипи и те не са един или два. През живота си всяка жена или мъж има множество „приятели“ от другия пол, които в даден етап от живота си е смятал, че са идеални, а след време се е оказвало, че не е съвсем така. За „идеалния брак“ нещата са много попресилени. Така от „сълзливите филми“ с щастлив край, където виждаш, как някой намира своята „половинка“. В рекламите, които ни заливат със стереотипа на баба и дядо седящи заедно с куп „челяд“ покрай тях. Всичко това изгражда погрешна представа и малко или много започваме да „бленуваме“ по момента за красивата сватба.

„Счупеното носи щастие“ – но не и в нашия случай!

Когато се супи една чаша, какво правим, лепим я или я заменяме с нова. Така се случва и с брака днес, колкото и жалко да звучи. Когато се разклатят взаимоотношенията, между двама души, които до вчера бяха един за друг, вместо да се търси решение на проблема, всеки тръгва по своя път.

Избираме мълчанието, пред поредния скандал, стараем се да преглътнем, а за да е по-малка болката, намираме утеха в нещо друго. Много често това е и друг човек. Това, обаче не решава временната криза, а я задълбава.

Бракът е като всичко останало, но дали е завинаги?

Една връзка се крепи на взаимно доверие, отговорности, разпределени поравно (е, за съвременната жена, те са и малко повече, но това е друга тема) и най-вече уважение. Когато някъде се получи „пукнатина“ в „семейния кораб“, какво правим?! Вместо да „лекуваме“, болката с разговор, компромис, а в някои случаи чужда намеса.

Психотерапевтът и сексолога са „докторите“ за това!

Ние избираме да се пуснем по течението и да оставим времето да излекува раната. Да, обаче често раната е подсилвана отново със „сол“, а така остава вечно зееща.

Кой страда от модерното завинаги

Има ли място за питане. Това не си нито ти, нито Той/Тя. Това е вашето наследство, а именно детето. И май забравяме в такива моменти, какви деца бяхме ние и колко треперехме при всяко повишаване на тон между родителите ни.

Ако сме деца на разведени родители, нима това, от което не спяхме нощем и което понижаваше самочувствието ни навън, трябва да обзема мислите и на нашите деца. Уви, живеем в свят на възхваляваща свободна воля. Това завинаги, ни дава пълно право да експериментираме, без да се замисляме. Най-лесно е да загърбиш проблема и да сложиш край, но нека не игнорираме и връзките… Нито тези, които в името на собственото его, забравят всичко останало. Именно те, газят всичко стоящо на пътя им. Та, дори то да е най-голямата упора.

Е, оставяме ви сами да помислите над дискусията, защото както всяко нещо в живота, така и брака е една много разтеглива и безконечна тема. Такава, защото всеки от нас е цяла необятна Вселена.