Кога, как и колко да търпим в брака

Кога, как и колко да търпим в брака

Умеем ли и колко да търпим в брака?

Навярно, сте чували за моногамието, което обзема всяка двойка в даден етап от съвместния живот и това колко да търпим в брака, има своята решаваща роля. Именно затова, решихме да поговорим, пък и както казват хората, човек се учи цял живот и не е задължително да е само от собствените си грешки, а и тези на другите.

Митът за моногамието

Според статистики и направени проучвания, доказателствата сочат, че брачните двойки днес, са склонни да си изневерят физически, но въпреки всичко има „вечна любов“. Тук се сещам и за новият филм “Maleficent”с главната героиня, в изпълнение на Анджелина Джули. Поуката от целият (близо 2 часа филмова лента, изпълнена с много ефекти и добра актьорска игра) е, че истинската и вечна любов не е само между мъжа и жената, а може да е във всяко заобикалящо ни същество. Дори не е задължително да е между майка и детето й. Леко отклонение от темата и отново на мисълта на моногамието и това колко да търпим в брака.

Според Дейвид Бараш, професор по психология от Вашингтонски университет, ние не сме: „безпомощни жертви на първичен инстинкт“. Ние сме хора, а у нас са заложени самоконтрол, самодисциплина, себеуважение и куп морални ценности. Всички те правят моногамието постижимо.

Няколко случая, в които не си заслужава да поправяш нещата в брака:

  • Когато става дума за домашно насилие, а то може да е три типа – физическо, емоционално и психическо.
  • Когато „той“ пие прекалено много.
  • Когато „ви“ се иска отчет за всяка похарчена стотинка и минута свободно време.
  • Бихме, вмъкнали и когато ви изневеряват.

Всяка от 4 причини гога и колко да търпим в брака, повярвайте е непоправима, колкото и да чувате клетви от типа: „Миличко, повече никога, ама никога няма да правя така“. Помнете, че „Вълкът, козината си мени, но нрава не“.

Вече сте чували, че любовта трае първите 3 години. До тогава и се насладете, а след това се постарайте да запазите уважението един към друг. Липсва ли то, по-добре сега да сложите край, отколкото децата или вие да страдате.

Според последни проучвания се оказва, че най-много двойки се разделят преди петата година. Така миналите „кризисния“ период са и по-щастливи от времето, когато са се запознали. До колко може да е вярно и дали така е във вашата връзка, не може да кажем, но специалистите дават някои съвета по въпроса: „Как да преживеем кризата на петата година“ и колко да търпим в брака:

  • Приеми промяната

Няма, как да израстваме и да се развиваме, ако нещо или някой все ни пречи. Не искате това да ви се случва, не ограничавайте и ближния.

  • „…и в лошото…“

Бракът е като Нюйоркската финансова борса, акциите (топлите чувства) ту се покачват, ту спадат рязко. Приемете тази философия и по-лесно ще се справяте в кризисни ситуации. Тогава, може би ще се научите колко да търпим в брака.

  • Стреми се към честната игра

Опитайте да направиш всичко по силите си. Компромиса не е само негово/нейно задължение. Никога не обиждайте и не правете на пук (най-малко с изневяра). Пък, ако и отсреща отговорят с доброто, на което вие сте способни, то връзката ви може да завърши с щастлив край.

  • Спомни си, защо избра точно този човек

Помните ли, трепетът и пеперудите в стомаха, когато се запознахте или всяка целувка, когато сърцето ви биеше щуро. Ако е така, в кризата си спомняйте тези мигове и ще съхраните добрата представа за този човек, като опазите брака.