Колко сърца има октоподът

Колко сърца има октоподът

Човешкото същество и голяма част от всички представители на животинския свят, живеещи на нашата планета, имащи кръвоносна система, имат по едно сърце.

Затова е трудно за нас да си представим, че някой може да има няколко сърца. Всъщност такива животни съществуват, а най-известният от тях е октоподът!

С какво удивява октоподът?

Октоподите са необичайни, вълнуват въображението на човек. Те провокират страх и дори ужас. За учените тези мекотели винаги са били от особен интерес. Докато ги изследвали учените, се оказало, че имат особена структура: огромен мозък, необичайна храносмилателна система, характерен начин на движение във водната среда. Но най-изненадващо у структурата на октоподите е, че имат не едно, а три сърца наведнъж.

Тази характеристика е добре позната и добре проучена. При всеки октопод от най-малкият, разположен в края на пръста, до четириметровите гиганти. При всички тях кръвоносната система е подредена по този начин.

Как действа сърцето на октопода?

Преди всичко, нека си спомним как функционира кръвоносната система на животните. Сърцето изтласква кръвта в дихателните органи (при хората е леко, октоподът има хриле), където наситени с кислород. Тогава тази обогатена кръв навлиза в сърцето, което я насочва към всички органи, за да осигури дишането и метаболитните процеси.

Като правило, само сърцето се справи с тази работа, но за октоподът природата измислила друга схема. Той има две функции (улавяне на кислород и доставянето му в цялото тяло) са разделени между едно основно и две допълнителни сърца. Основното сърце на мекотелите в структурата и физиологията прилича на сърцето на развитите гръбначни. Състои се от три камери и служи за насищане на всички органи с кръв. Между другото, трите камери са голямо еволюционно постижение! Дори и при рибите има само една камера, а само земноводните, излизащи на сушата имат трикамерната структура!

Две допълнителни сърца с голяма сила притискат кръвта към хрилете, където се получава необходимия кислород. Те са разположени до хрилете – по един за всеки – и се наричат ​​“хриле“.

По този начин трите сърца на морското мекотело работят заедно.

Защо октоподите имат толкова много сърца?

Ако повечето живи същества имат по едно сърце, тогава защо октоподът се нуждае от три? Фактът е, че неговите съдове са много плътни, здрави. За да прокара кръвта през тях, се нуждаете от значителни усилия.

В случая с октопода, еволюцията „намерила гениално решение“: разделила работата между трите сърца. Допълнителното преодоляване на устойчивостта на хрилете, в резултат кръвта се снабдява по-бързо с кислород.

Защо е октопод, наречен „морски аристократ“?

Октоподите се радват на репутацията на необичайни същества, защото дори кръвта им има истински сини нюанси! Това се дължи на молекулите на хемоцианина.

Хемоцианинът е аналог на хемоглобина и служи за пренос на кислород, т.е. за дишане. В хемоглобинът съдържат железни соли, а в хемоцианино-медните соли. Следователно, човекът е с топла червена кръв, а „морският аристократ“ със синя.

Кои други представители на животинския свят са с няколко сърца?

Наличието на няколко сърца е изключително рядко явление в природата. Видовете животни с тази функция могат да се броят на пръстите.

Освен октоподите отделни сърца имат и земните червеи и миксините – изключително неприятни същества, живеещи в моретата. Циркулационната система на земните червеи е примитивна: тя се състои от два съда, простиращи се през дълъг корпус. За да прекарат кръвта, те използват няколко мускулни удебеления на съдовете, които могат условно да се нарекат ​​сърца.

Миксините имат четири сърца – основното и три допълнителни сърца. Предполага се присъствието на няколко сърца да е една от причините за невероятната оцеляемост на тези чудовища.

Палеонтолозите предполагат, че те произхождат от brontosauruses. Това са изкопани динозаври с дълъг врат, които също имали по няколко сърца. Това помагало на най-големите динозаври, живели на Земята да преодоляват земната гравитация, а главата им се издигала на няколко метра височина.

Между другото и човек може да има повече от едно сърце, но това не е норма, а игра на природата. Хората с две синхронно работещи сърца могат да живеят щастливо. Това е записано в историята на медицината, макар и като изключително редки случаи.