Колко полезно е ходенето пеш

ходене пеша

Всички сме чували, колко важна е ролята на движението в живота и жизнените процеси. Ето, защо сметнахме за добра идея да се насочим конкретно, към един така естествен ход – ходенето пеш и понякога липсата му, до какво може да доведе.

Според учени от американски университет, ходенето стимулира мозъка ни. С годините, той свива размера си и кръгозора се намалява. Това не е фатално, но има своите негативни последици над организма. Специалистите са открили, че има начин да го избегнем.

ползи от ходене

 

Те установили, че 40 минутно ходене пеш на ден, с по-бърз ритъм е достатъчно, за да засили функционалността на мозъка ни. Учените съветват дори да не разполагаме с време да намираме такова поне 3 пъти седмично, за да вървим пеша. Според тях хипокампусът, от който зависи паметта е първа зона, която може да се засегне от болестта на Алцхаймер. При хората, които не ходят достатъчно пеша, тези зони намаляват с 1,5%.

Според други изследвания, ходене пеша спомага за:

ходене пеша

  1. 30 минути пешеходна разходка допринася за изразходване на 200 ккал.
  2. За най-полезно се смята скандинавското ходене, а то се извършва с щеки. При практикуването му се задействат 90% от всички мускули в организма и се горят по 46% калории над тези, които се стопяват при бързо ходене.
  3. Когато ходим размахвайки свободно ръце, хабим с 12% повече енергия, отколкото ако ги държим стегнато около тялото.
  4. Натоварванията на стъпалото по време на ходене пеш е равно на двойната маса на тялото, а при бягане е с три пъти повече.
  5. Половинчасова разходка поне три пъти седмично действа и като антидепресант.

ходенето пеш           6. Ако жена на 40 години, тежаща 70 км, изминава всеки ден по 2,5 км, което е равно на 3520 крачки, за една година ще свали 3 кг. И ще се избави от риска за остеопороза.

7. Вечерната разходка е ефикасна срещу безсъние. Свежият въздух, кислорода и леката умора допринасят за пълноценен сън.

След всичко казано и доказано от специалистите, има ли място за съмнения, колко полезно е ходенето пеш?!

ходене пеша до работа

 

Оставяме на вас да изберете дали да стигнете до работа с трамвай, личния автомобил или придвижвайки се на собствен ход.