Бягане за здраве и в помощ за всяка ситуация

спорт с тичане

Знаете ли, че бягането помага много повече отколкото сте предполагали?! Всички сме чували, че с тичане може да благоприятстваме всички системи и органи в тялото си, но има редица други ползи, които може да си доставим на тялото. Ето и някои от тях:

  1. По време на бягане, вътрешните органи като черен дроб, бъбреци, панкреас, стомах и други подобряват ефективността си. С тичането набавяме достатъчни количества кислород в кръвта, циркулацията на стомаха и активизираме обмяната на веществата.
  2. Бягане за добра перисталтика – чрез редовното тичане възпираме задържането на остатъци храна в стомаха и червата, а по този начин се избавяме oт проблеми с ленивите черва.
  3. Бягане за стимулиране на жлъчката – то допринася сока, който се излива в жлъчката да не се задържа, а с това и опасността от застой на процесите е сведена до минимум.
  4. Тичане за черния дроб – естественият ход на бягане стимулира черния дроб. По време на бягане този орган засилва функционалността си до 3 пъти, а дълбокото дишане и работата на диафрагмата го масажират.
  5. С бягане заздравяваме костната система и ставните връзки. От заседналия живот кръвоснабдяването на различните части от тялото намалява, с това и набавянето на костната система с важни за нея вещества. Така костите и ставите стареят преждевременно, но тичането действа като бариера. Чрез бягането прешлените на гръбнака ту се свиват, ту се разтягат, а това им позволява свободно да набавят хранителни вещества от съединителната тъкан.
  6. Бягане за здрав характер – според най-съвременни изследвания, хората, които бягат 3 пъти седмично са много по-уверени, целеустремени и способни да постигат всичко с лекота. Тичането спомага да се тренира волята, а това в тренировка и на силата на характера.
  7. Бягане за здрав – да така са казали хората и никак не са се заблудили. Чрез редовно тичане можем да си осигурим непробиваем имунитет, защото редовната тренировка засилва естествените сили и защити на организма.

тичане за здраве

И наред с всичко споменато до момента, зад което специалистите твърдо стоят съветът е, преди да се вземе решение за редовно бягане да се направи консултация с лекар или фитнес инструктор. Много често неправилно съчетаният режим може да доведе до странични ефекти. Така например, прекаленото натоварване може да е причина за рязко сваляне на килограми. В крайна сметка, всеки сам преценява, от какво има нужда.