Камък в слюнчените жлези – заболяване, признаци, лечение

камъкът в слюнчените жлези

В медицината, заболяването на слюнчестите жлези се наречена sialolithiasis. Заболяването най-често засяга хора на възраст между двадесет до четиридесет години.

Известно е, че камъните в слюнчените жлези са минерални образувания.

Защо има заболяване на слюнчените жлези?

Предпоставките за развитието на sialolithiasis (камък в слюнчените жлези) са свързани със следните фактори: употреба на психотропни, антихистамини и други медикаменти, недостиг на течности в организма. Освен това, камъните в слюнчестите жлеза могат да се образуват поради неправилно хранене, диуретици, травма жлеза. Ако присъства в слюнката на минерални съединения, като калций, рискът от sialolithiasis става по-висок.

Каналите на слюнчените жлези се запушват с камъни, когато човекът страда от подагра или диабет.

Признаци за образуването на камък в слюнчените жлези

За съжаление, заболяването в ранните стадии на болестта не може да се долови. За да се определи отклонението е нужно рентгеново изследване. С течение на времето, пациент увеличава по размера на жлезата. Пациентът усеща изтръпване, което може да трае до няколко часа. Най-често болката се появява по време на хранене, тъй като слюнчените жлези започват да работят по-активно.

Има ли лек за камъни в слюнчените жлези?

Методът на лечение е да се отстранят камъните, образувани от слюнчените жлези. Операцията се извършва под местна упойка и отнема по-малко от 30 минути. След операцията на мястото на разреза се прилага антибиотик.

Възможно е консервативно лечение, при което на пациента се дава лекарства, които увеличават секрецията на слюнчените жлези. Също така се прилагат нестероидни противовъзпалителни лекарства, които свалят температурата и премахват отоците.

Когато бактериална инфекция се появява се налага антибактериална терапия. Лекуващият лекар може да препоръча традиционната медицина – прополис. Предписват се лекарства, които се поставят директно под езика.

Лечението трябва да се прилага три пъти на ден в продължение на месец и половина. Добре е да се знае, че прополисът помага за пречистване на кръвта, намаляване на възпалението и подобряване на цялостното състояние на пациента.

Специално внимание следва да се обърне на храненето. Лечението трябва да бъде да бъде съпроводено от храна, на стайна температура. Препоръчително е да се използват само пюрирани храни. Важно е и пиенето на много течности, за да се ускори отделянето на слюнка. Препоръчва се да пият много топли напитки от плодове и плодови компоти.

По време на лечението трябва по-внимателно наблюдение на устната кухина. След всяко хранене трябва да си мият зъбите. От значение е след всяко хранене устата да се изплаква със специални дезинфектанти на всеки половин час.

Превенция на камък в слюнчените жлези

Факт е, че е много по-добре, да се предотврати заболяване, отколкото да се налага лечение. Така че, за да се предпазите от sialolithiasis завинаги трябва да спазвате изрядна хигиена на устната кухина.

Заболяването се предизвиква от използването на твърда вода. Ето, защо за регионите с твърда вода, пиенето от чешмата, е строго забранено.

Погрижете се за здравето си!