Коледна елха

Днес все по-рядко се сещаме за магията на Коледа, но какво всъщност е тя, без кичеста зелена и ухаеща на свежа гора елхичка?!

Коледа не е така истинска и завладяваща! И породено от факта, че днес на, където и да се обърнем, чуваме еко разума си, колко не полезно и здравословно е това за природата, а еколозите сега биха се изправили срещу нас и биха ни осъдили, решихме да разгледаме темата преди самата Свята нощ.

Вярно живата елха си има своята красота, здравословен характер и магнетичност, но всяка домакиня, знае, колко е трудно да се отстранят хилядите иглички от пода, килима и изобщо от дома. За да не се стига до тези моменти, решихме да ви предложим Правилният начин за грижа по Коледната елха, в случаи, че тази година ще имате такава за празниците в дома.

Добре е да се знае, че в България лесничеите засаждат специално отглеждани за коледните и новогодишни празници елхи. Те биват отсичани в края на ноември и купувайки по Коледа елха, ние не вредим на природата. Друга тема е незаконната сеч, но за нея сега няма да става и дума.

За да сте най-ЕКО съобразни и в крак с изискванията на природозащитниците, купете елха в саксия. По този, начин, щом мине Коледа и Нова година, може да засадите дръвчето в гората.

В случай, че държите да имате истинска Коледна елха в дома си, отсечена при това ето, какво е добре да вземете под внимание:

Изборът на коледно дръвче:

 • За да проверите свежестта на коледната елха, отчупете чепка от клончетата му. Ако то се счупи лесно, значи е сухо, а това говори за внос. Може проблема на сухото коледно дърво да се крие и в рязка смяна на температурата. Клончетата на Коледната елха трябва да се чупят трудно, да са еластични и жилави;
 • Цветът на коледна елха изисква наситено зелено;
 • Стволът на коледно дръвче трябва да е с диаметър от 6 см, в противен случаи, става дума за болно дърво;
 • При разтриване на игличките на елхата между пръстите трябва да усетите масленост и мирис на смола. В случаи на липсата на тези качества, значи елхата е премръзнала.

Как да съхраним коледната елха по-дълго:

 • Ако купувате елха преди самата Коледа, то дръжте дръвчето на студено и влажно място, без пряка слънчева светлина и по възможност напоено в кофа с вода;
 • Преди да потопите коледната елха във вода отрежете малко от стеблото. Това ще я задържи за по-дълго свежа и ще дава възможност за обилно напояване;
 • Празничният вид на коледна елха е за по-дълго свеж ако температурата е по-ниска, а влажността на въздуха в помещенията по-висока;
 • Коледната елха не бива да е близо до камина, под климатик или друг отоплителен уред;
 • Коледното дърво, макар и отрязано обича вода, също толкова, колкото и стайното цвете. Не го лишавайте от това;
 • Клонките и игличките на коледната елха пръскайте всяка сутрин със студена вода;
 • Коледна елха се съхранява най-дълго в кофа с вода и малко пясък.

Ако се грижите правилно за най-празничното дръвче в годината ще му се радвате чак до 6 януари.